Η κυβέρνηση ευνοεί την αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, λαμβάνοντας διαρκώς μέτρα και για τον θεσμό της υιοθεσίας.

Ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ανακοίνωσε τις τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής:

Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Γονέων.

Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών.

Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου τα 50 έτη.

Θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων

Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».

Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».