Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο, που λειτουργεί το σύστημα υγείας, προκαλεί ο θάνατος μιας 41χρονης γυναίκας, που είχε πάρει οδηγίες να μείνει στο σπίτι της στην Καστοριά, αν και παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά τελικά υπέκυψε πριν προλάβει να μεταβεί σε νοσοκομείο.

Η περίπτωση της 41χρονης παρουσιάζει ομοιότητες με αυτήν της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα, για την οποία δεν δόθηκαν τελικά ακριβή στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της, που επήλθε στο σπίτι, παρότι παρουσίαζε συμπτώματα πυρετού και βήχα, τα οποία παρέπεμπαν σε υπόνοιες για κορωνοϊό.

Για το θάνατο της δημοσιογράφου ξεσηκώθηκε πολύς θόρυβος, αλλά ακόμη δεν υπήρξαν επαρκείς εξηγήσεις, έστω και αν εμμέσως ο αδελφός της θανούσης και το ασφαλιστικό της ταμείο (ΕΔΟΕΑΠ) απέρριψαν τα ερωτήματα, που έθεσε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης για τις πιθανότητες να είχε προσβληθεί η Χαρά Τζαναβάρα από κορωνοϊό και να πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της.

Τα καίρια ερωτήματα του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη

Ο βουλευτής επανήλθε με ανακοίνωσή του επιμένοντας στα ερωτήματα, που αφορούν και την γενικότερη λειτουργία του συστήματος υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Και ενώ οι λόγοι που οδήγησαν στην απώλεια της Χαράς θα αναζητηθούν ενδελεχώς από την οικογένεια και τους συναδέλφους της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα ερωτήματα για την κατάσταση του συστήματος υγείας παραμένουν και αφορούν χιλιάδες πολιτών.

Ποιες είναι οι διαδικασίες καταγραφής της εξάπλωσης του ιού και των κρουσμάτων, όταν η βασική οδηγία παραμένει το «Μένουμε σπίτι» χωρίς στην πράξη τη δυνατότητα επίσκεψης ιατρού κατ’οίκον;

Πόσα είναι τα διαθέσιμα τεστ στα δημόσια νοσοκομεία, πόσα αντιδραστήρια λειτουργούν για να διενεργηθούν οι εξετάσεις;

Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις δύο χιλιάδες θέσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός κ. Κικίλιας; Πόσο συχνά απολυμαίνονται τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία; Υπάρχει έστω και μία διαθέσιμη κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή; Πόσο προφυλαγμένο είναι το προσωπικό των νοσοκομείων –ιατρικό και μη; Οι καθημερινές πλέον καταγγελίες από την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει και από την απώλεια της αγαπητής Χαράς Τζαναβάρα και οφείλουμε να απαντήσουμε είναι το εξής: είναι επαρκής η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ή εν μέσω μίας πανδημίας τα άτομα αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνα τους πιθανές ασθένειες, οι οποίες στο υπόβαθρο μιας χρόνιας πάθησης ή βλάβης μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή τους;
Αν η οδηγία «Μένουμε σπίτι» δεν συνοδεύεται από ένα επαρκώς στελεχωμένο, σε ετοιμότητα και εξοπλισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, τότε είναι ένα κενό γράμμα που μεταθέτει την ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας από το κράτος και την κυβέρνηση στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Το «Μένουμε σπίτι» είναι η συλλογική ευθύνη των πολιτών, που με περισσή φροντίδα έχουν ήδη αναλάβει, και έρχεται να συναντήσει και να συμπληρώσει τον κρατικό μηχανισμό διαχείρισης αυτής της κρίσης, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται ένα λειτουργικό και καθολικά προσβάσιμο σύστημα υγείας.
Η ανάρτηση αυτή είχε στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα μεγάλα κενά στην προστασία των ευπαθών ομάδων και των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας, οι οποίοι και οι οποίες στήριξαν με την εργασία μιας ολόκληρης ζωής τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία ακριβώς για να τους στηρίξουν κι εκείνα με τη σειρά τους όταν θα τα χρειαζόντουσαν, σε οποιαδήποτε συνθήκη.”

Η περίπτωση της 41χρονης στην Καστοριά

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα του περασμένη Σαββάτου, στο σπίτι της, στον οικισμό Κορέστειο Καστοριάς, μια 41χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών.

Σύμφωνα με το protothema.gr o αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ανέφερε ότι η γυναίκα είχε συμπτώματα και είχε λάβει οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι της, ενώ δεν είχε υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Τα ξημερώματα του Σαββάτου εξέπνευσε και κατόπιν λήφθηκε δείγμα για να εξεταστεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Σαββόπουλος, το δείγμα βγήκε θετικό.

Η 41χρονη είχε άσθμα, είχε παρουσιάσει συμπτώματα σχετικό με τον ιό και συγκεκριμένα πυρετό. Φέρεται να επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε τη σύσταση να παραμείνει σπίτι της, απομονωμένη. Ωστόσο, στην πορεία παρουσίασε επιδείνωση της υγειας της, κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά συμφωνα με πληροφορίες έως ότου να φθάσει στο σημείο η γυναίκα εξέπνευσε.

Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή ελήφθη και δείγμα, το οποίο σήμερα βγήκε θετικό στον κορωνοϊο.

Η 81χρονη μητέρα του Καστοριανού στο ΑΧΕΠΑ

Όμως, στον κορωνοϊό αποδίδεται και θάνατος της 81χρονης μητέρας του 53χρονου, ο  οποίος ήταν ο τέταρτος ασθενής με κορωνοϊό στην Ελλάδα που είχε χάσει τη ζωή του, αλλά και μιας ακόμη ηλικιωμένης στα Γλυκά Νερά. Εφόσον επιβεβαιωθεί η υποψία για τις δύο αυτές γυναίκες, τότε τα θύματα του κορωνοϊού ανέρχονται πλέον στα 22.

Η 81χρονη γυναίκα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ υποστηριζόταν με αναπνευστήρα και εξέπνευσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου

Ο 53χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στις 15 Μαρτίου και ήταν εργαζόμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Και μια 81χρονη στα Γλυκά Νερά

Όμως, νεκρή βρέθηκε στο σπίτι της μια 81χρονη γυναίκα στα Γλυκά Νερά. Οι γείτονες ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, όπου και παρέλαβε τη νεκρή ηλικιωμένη.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η ηλικιωμένη είχε επισκεφθεί τους Άγους Τόπους με την αδελφή της και επέστρεψαν την Καθαρή Δευτέρα.
Η αδελφή της νοσεί από κορωνοϊό και είναι σε καραντίνα στο σπίτι της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα τηλεφωνούσε στην αδελφή της τις τελευταίες δύο ημέρες χωρίς αποτέλεσμα.