Σε κάθε ευκαιρία οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι κάνουν το καθήκον τους. Μόλις προκαλείται μια κοινωνική αναστάτωση και έρχεται μια οφθαλμοφανής απειλή για την κοινωνία νά΄σου η εισαγγελία να διατάζει μια προκαταρκτική.

Μυρίζει η ατμόσφαιρα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης; Πάρτε μια προκαταρκτική. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου από κινήσεις υπόπτων; Πάρτε άλλη μια προκαταρκτική. Γράφει μια εφημερίδα ότι δωροδοκούνται δημόσιοι παράγοντες; Φτιάξε μια προκαταρκτική και δώσε τον φάκελλο σε έναν αντεισαγγελέα, σε πταισματοδίκη ή στην αστυνομία.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Κάνει πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με αδιαφορία για τα μέτρα προστασίας; Διατάσσουμε ακόμα μια προκαταρκτική.

Συνήθως η έκβαση αυτών των προκαταρκτικών είναι γνωστή. Οι πιο πολλές ξεχνιούνται καθ΄οδόν και οι φάκελλοι στοιβάζονται στα αρχεία.

Όπως λένε: Θέλεις να μην λυθεί ένα πρόβλημα; Φτιάξε μια επιτροπή.  Έτσι και εδώ: Θέλεις να μην αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και μια απειλή; Δώσε παραγγελία για μια προκαταρκτική.

Γράφουν ορισμένα έντυπα, ρυπαρής ιδεολογίας, που απευθύνονται σε φανατικούς και εμμονικούς θερμοκέφαλους ότι “είναι παραμύθι ο κορωνοϊός” και ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη και από άλλες αιτίες… Γράφουν επίσης ότι θα μας βάλουν ένα  “τσιπάκι” οι αόρατοι εχθροί για να μας ελέγχουν όπου πάμε και όπου γυρίζουμε και να μας εξουσιάζουν ως πειθήνια όργανα.

Προτρέπουν τον κόσμο να μην …υποτάσσεται σε όσους θέλουν να του φορέσουν μάσκα, διότι μοιάζει με φίμωτρο και περιορίζουν τις ελευθερίες του.

Δημοσιεύονται μάλιστα αναφορές και σε μερίδα του τύπου, καθώς και σε ιστοσελίδες, που αμφισβητούν την επικινδυνότητα της πανδημίας, την αποτελεσματικότητα των test ενώ χαρακτηρίζουν επικίνδυνα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Κατόπιν αυτών προκλήθηκε παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που ζητά  να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ´ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων («Μακελειό»10/11/2020, « Μακελειό» 11/11/2020, « Ελεύθερη Ώρα» 19/11/2020) καθώς και ανάλογων video-δηλώσεων που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο (Γρηγόρης Πετράκος), σύμφωνα με το enikos.gr

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των «fake news» που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, αφού η συνωμοσιολογία άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και να προβάλλονται εξωφρενικοί ισχυρισμοί ακόμη και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σε ανυπόστατα site.

Από τέτοιες αναφορές και δημοσιεύματα πείθονται εύκολα ορισμένοι αφελείς με ιδεολογική προδιάθεση προς ακροδεξιές συμπεριφορές, οι οποίες όμως γίνονται επικίνδυνες για μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού, κάτι που ισοδυναμεί με άμεση απειλή για την υγεία των πολιτών.

Ο επιστημονικός κόσμος και οι υπεύθυνοι πολίτες περιμένουν να δουν ποια θα είναι η έκβαση και των νέων προκαταρκτικών, επισημαίνοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν αυτόφωρες διαδικασίες και να επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα και ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα, ώστε επιτέλους να σιωπήσουν τα φερέφωνα των ανοήτων.