Με ελάχιστη κίνηση στους δρόμους και με γενική τήρηση των μέτρων γιορτάστηκε η Γέννηση του Ιησού, καθώς οι φετινές εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα εκείνες των περασμένων ετών.

Υπήρξαν μετακινήσεις προς τα σπίτια και πραγματοποιήθηκαν μικρές γιορτές ανάμεσα σε μέλη οικογενειών και λίγους φίλους, αλλά γενικά ο κόσμος δεν παραβίασε το ωράριο, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις και τήρησε τις προφυλάξεις.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι Λειτουργίες άρχισαν κανονικά σήμερα, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς και με λίγο αριθμό πιστών ανά ναό.

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν τα μέτρα από τους πιστούς, που ήταν λιγοστοί.

Η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση του OPEN. Σε ορισμένα πλάνα φαίνονται να φορούν όλοι μάσκες, πλην των ιερουργούντων.

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται.

Σε όλες τις εκκλησίες εφαρμόζονται τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα  τα εξής μέτρα:

Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα.
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ήδη, αρκετές ενορίες είχαν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Με τους ειδικούς να ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα, τα οποία από χθες είναι σε ισχύ.

Ποια μέτρα ισχύουν για τις μετακινήσεις

Ουσιαστικά, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ισχύουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ εδώ και καιρό στο πλαίσιο του lockdown.

Αυτό σημαίνει πως ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο σε μικρή απόσταση. Για τις ημέρες των εορτών δεν θα γίνει κάποια επιπλέον εξαίρεση, ισχύει ό,τι και τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, αναμένεται να είναι αυξημένοι οι έλεγχοι της αστυνομίας.

Στα οικογενειακά τραπέζια συστήνεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι καλό είναι, όσο το δυνατόν, να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ίδιους ανθρώπους, ώστε να μη μεγαλώνει ο κύκλος των επαφών.
SMS και κατά την επιστροφή από το ρεβεγιόν

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00.

Για μετακινήσεις εκτός νομού

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτρέπεται.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)