Πολίτης εμβολιάζεται κατά την πρώτη μέρα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού στο "Μέγα" εμβολιαστικό κέντρο στην Helexpo, Μαρούσι, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για τα ραντεβού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.-

Η αναμνηστική τρίτη δόση θα δίνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού  με δύο δόσεις για τους πολίτες 18 και άνω, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα το «άνοιγμα» της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι με την εμφάνιση της Όμικρον και στην Ελλάδα επανεξέτασε τις συστάσεις για την τρίτη δόση. Η αναμνηστική δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.

Σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το J&J παραμένει. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους.

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αυτήν την Κυριακή. Τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.

Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, που μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.

Η πλατφόρμα για τους δικαιούχους ανοίγει σήμερα Παρασκευή, το βράδυ έως αύριο το πρωί, ώστε όλοι οι δικαιούχοι μέχρι αύριο Σάββατο να μπορούν να μπουν. Οι δικαιούχοι, ανέφερε, αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.