Επεισοδιακές σκηνές σημειώθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στην μονάδα με τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς κάτοικοι από την περιοχή των Πομακοχωρίων αρνούνται να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα και ζητούν να φύγουν τα συγγενικά τους πρόσωπα από την ειδική νοσηλευτική μονάδα.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, διότι αυτή η άρνηση αρκετών κατοίκων της μειονοτικής περιοχής, όπως αναφέρουν τοπικές πληροφορίες, οφείλεται εν μέρει σε προπαγάνδα της Άγκυρας, μέσω του Προξενείου της στην Κομοτηνή και σε δημοσιεύματα τουρκόφωνων μέσων ενημέρωσης.

Οι προπαγανδιστές ισχυρίζονται ότι έχουν στοχοποιηθεί οι μουσουλμάνοι της περιοχής ότι δήθεν αυτοί μόνο προσβάλλονται από τον κορωνοϊό και όχι οι χριστιανοί. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα, που υποκινείται με μεθόδευση τουρκικών κύκλων, που όμως επηρεάζει τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτούς, που δεν έχουν υπεύθυνη ενημέρωση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος στην πρωϊνή εκπομπή του ALPHA, δείχνοντας μάλιστα και δημοσίευμα τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής, που προβάλλει ισχυρισμούς μουσουλμάνων με το ερώτημα γιατί να προσβάλει αυτούς ο ιός και όχι τους χριστιανούς…

Η παραπλάνηση είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν την προπαγάνδα και μερικοί συγγενείς ασθενούς με κορωνοϊό από την περιοχή του Εχίνου, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Xanthinea, εισέβαλαν μέσα στο νοσοκομείο απαιτώντας να πάρουν τον ασθενή , ισχυριζόμενοι ότι δεν πάσχει από κορωνοϊό αλλά από άλλη ασθένεια. Ο εν λόγω ασθενής μάλιστα μεταφερόταν εκείνη τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο αντίστοιχο τμήμα αντιμετώπισης κορωνοϊού, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του.

Μάλιστα, τα αίματα άναψαν και για αυτό κλήθηκε και η Αστυνομία ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα με τους συγγενείς του ασθενούς. Ακολούθως οι συγγενείς υπεβλήθησαν και αυτοί σε εξέταση για κορωνοϊό, λόγω της έκθεσής τους στη μονάδα, ενώ τους ζητήθηκε να τεθούν και σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Εχίνο.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία στις αρχές και στους ειδικούς για τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή της Ξάνθης.

Ειδικότερα την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 28 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατανέμονται ως εξής: 7 εισαγόμενα, 10 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 2 στη Λάρισα, 1 στην Κοζάνη και 1 στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Ανησυχία του καθηγητή Ν. Σύψα

Έντονα ανήσυχος για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Ξάνθη, εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ο κ. Σύψας ήταν καθησυχαστικός για τους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι μόλις τα 7 από τα 28 κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα, είναι εισαγόμενα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ξάνθη – όπου μόνο εμφανίστηκαν δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού – έκανε λόγο για «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και «δεν μπορούμε να σβήσουμε».

«Το πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ξάνθη που έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Όμως και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται κρούσματα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Επιπλέον, εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά. Ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν», σημείωσε ο κ. Σύψας.
Πηγή: iefimerida.gr – https:/SKAI.GR