Δεν πρέπει η φαντασία μου να μην καταγράψει τη σκηνή, έτσι όπως της ταιριάζει: Ένας καλοντυμένος ακαδημαϊκός, με παπιγιόν και με ποσετες ίδιου χρώματος, χαϊδεύει το μικρόφωνο ελαφρά, για να διαπιστώσει ότι λειτουργεί κι έπειτα ανοίγει το λευκό φάκελο, με επιτηδευμένη χρονοκαθυστέρηση.

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Κι ενώ η μουσική πίσω σιγά-σιγά γιγαντώνεται, εκείνος χαμόγελα εκνευριστικά, αφήνει να περάσουν δυο λεπτά -που φαίνονται αιώνες -κι ύστερα στα χείλη του διαγράφεται επιτέλους η φράση, συνοδευμένη από επιφώνημα: ¨Ουαου, η πρώτη νικήτρια των φετινών Αριστείων ειναι η Μαγδα Τσολακη¨…Η τελευταία συλλαβή καταπίνεται, ως συνήθως, από το ξέφρενο
χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, καθώς όρθιοι οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε ουρανομήκεις κραυγές, αποθεώνοντας το νέο είδωλο τους.

Με λίγη φαντασία, κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα χθες στην απονομή.    Η Μάγδα Τσολάκη δεν είναι βέβαια ροκ σταρ, δεν μετέχει διαγωνισμών-μαϊμού στην τηλεόραση, δεν είναι άνθρωπος του πάρε, είναι η εργασιομανής πανεπιστημιακός που
δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω χωρίς δικαιολογία.
Είναι ο νούμερο 1 εχθρός του Αλτσχάιμερ στη χώρα, έχει κάνει έρευνες, έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες-κέντρα
ημέρας σε όλη τη χώρα, έχει σχεδιάσει προγράμματα για τις μονάδες άνοιας και αλλά πολλά. Θεωρώ ότι είναι η ιδανική ..σούπερ γιαγιά για τον καθένα μας.

Μαλιστα, όταν πριν λίγες μέρες, σ ένα ιατρικό συνέδριο την πλησίασα για να την συγχαρώ -για όσα ωραία είπε στη διάλεξη που έκανε- εκείνη με υπερβολική σεμνότητα έβαλε πάγο στα λόγια μου, λέγοντας: Τη δουλειά μου κάνω..

Τότε μου ήρθε η έμπνευση και χαριτολόγησα: ¨Το όνειρο μου ήταν να έχω δυο γιαγιάδες την κ. Αρβελέρ και εσάς¨…
Δεν το χώνεψε. Μου έστειλε ηλεκτρονικά την απάντηση:

Όχι και να με συγκρίνετε με την κ.Αρβελέρ.. Εγώ μια απλή μελισσούλα είμαι. Τίποτα παραπάνω!¨
Θυμίζουμε ότι η Μάγδα Τσολάκη είναι νευρολόγος-ψυχίατρος, θεολόγος, διευθύντρια της Α νευρολογικής κλινικής, καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατα είπε ότι σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο που θα σταματά τη διαδικασία της νευροεκφύλλισης, όπως
επίσης και και φάρμακα που θα πετυχαίνουν την αργή εξέλιξη. Ιδιαίτερα εστίασε στο σύνθημα ¨ Διατηρήστε τον εγκέφαλο σας δραστήριο¨ με φυσική άσκηση, σωστή διατροφή, κοινωνικότητα και άθληση.
Η Μάγδα Τσολάκη πήρε για φέτος το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε πάνω από 100
συνυποψήφιους της κατά την απονομή των Αριστείων !