Στις πρώτες θέσεις παραμένει η Ελλάδα παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων (ποσοστιαία) από τον κορωνοϊό, καθώς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα», που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις, διασωληνώσεις και θανάτους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, και μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΠΟΥ: Επικίνδυνος ο κορωνοϊός και σε ενδημική μορφή

ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τη μεριά του, προειδοποίησε ότι το γεγονός και μόνον ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος.

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δρ. Μάικλ Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.