Κ. Σακελλαροπούλου: Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

………………………………………………………………

«Τα γεγονότα στη Μόρια δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση από κανέναν», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η καταστροφή στη Μόρια μας γεμίζει οδύνη και ανησυχία».

Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κωλυσιεργίες, αποποίηση ή μετάθεση ευθυνών, πολεμικές κραυγές. Και κυρίως δεν επιτρέπουν την εθελοτυφλία της Ευρώπης», ενώ υπογραμμίζει ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αναφερόμενη στην Τουρκία εκτιμά ότι «εργαλειοποεί το δράμα προσφύγων και μεταναστών, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο διαπραγμάτευσης και απειλής για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων».

Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στην τοπική κοινωνία της Λέσβου, λέγοντας πως, παρότι επέδειξε συγκινητική αλληλεγγύη και ανθρωπιά και επωμίστηκε αγόγγυστα δυσανάλογο βάρος, παρακολουθεί ανάστατη και φοβισμένη τη διασπορά της έντασης στο νησί, μιας έντασης που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω της υγειονομικής κρίσης, μετά τη διακρίβωση δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού στη δομή της Μόριας.

Ν. Μηταράκης: Τροφοδοσία και στήσιμο σκηνών

“Η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών”, ώστε  “μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες”, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως ανέφερε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης

Με αφορμή το χθεσινοβραδινό δεύτερο μέτωπο της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι “χθες ενώ δούλευαν τα μηχανήματα του στρατού για να δημιουργήσουν  χώρο, ώστε να κοιμηθούν το βράδυ κάποιοι και  κάποιοι άλλοι σε πλοίο, -ενώ τα ασυνόδευτα είχαν ήδη φύγει με ειδικές πτήσεις από το νησί- δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς και παράλληλα κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση προς την Μόρια”.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά”.

Στ. Πέτσας:Σίτιση, στέγαση, προστασία

«Είναι ήδη προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Και γι αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Όπως  είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης, στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης»

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λέσβο, ο κ. Πέτσας τόνισε κατά την ενημέρωση ότι: «Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της.

Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες υπουργείων σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χάρις σε υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.

406 ασυνόδευτα παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Τετρακόσια έξι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα, να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί.

Οι τρεις, πτήσεις τσάρτερ από το νησί της Λέσβου για την Θεσσαλονίκη, με τα ασυνόδευτα παιδιά από την Μόρια έφτασαν αργότερα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο ΚΥΤ από την εξέγερση των μεταναστών, μπήκε σε προτεραιότητα η μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών προς άλλες δομές. Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησαν από την Λέσβο δύο πτήσεις, η μία με 165 παιδιά και η δεύτερη με 160, ενώ το πρωί αναχώρησε και η τρίτη πτήση, με ένα ακόμη γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Στη συνέχεια τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας. Στα παιδιά έγιναν τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες εγκαθίστανται, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου συνοδεύει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης

Επιπλέον είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

 Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές να το ξεχάσουν

Στο σημείο αυτό ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Έτσι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.

Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».
Και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο:
Στέγη, σίτιση, προστασία.