Η συμπεριφορά τους ξεπερνά τα όρια του τραμπουκισμού και αγγίζει αυτά της παρακρατικής δράσης, αναφέρουν οι πολίτες.-

Αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς και γενικότερα στους πολίτες του Αιγινίου, της Πιερίας και όλης της χώρας προκαλεί η εξωφρενική συμπεριφορά των 11 συλληφθέντων για τους τραμπουκισμούς στο γυμνάσιο του Αιγινίου.

Όλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα απολογηθούν στον Ανακριτή Κατερίνης για την αρπαγή του διευθυντή Γυμνασίου του Αιγινίου Πιερίας, αλλά και για άλλες παράνομες πράξεις.

Τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” που, το πρωί της Παρασκευής, ακινητοποίησαν τον διευθυντή τη στιγμή που εισερχόταν στο σχολείο, του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν δια της βίας στο κοντινό αστυνομικό τμήμα όπου συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Κατερίνης.

Σε βάρος τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού, όπως επίσης για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, κατά περίπτωση, ασκήθηκε δίωξη για απλή σωματική βλάβη, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και διασπορά ψευδών ειδήσεων (σε βαθμό πλημμελήματος).

Ακολούθως παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον Ανακριτή από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα και κατόπιν επέστρεψαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μια δασκάλα χορού, μια νοικοκυρά, ένας απόστρατος αστυνομικός από τα Τρίκαλα και ένας άνεργος από το Ίλιον.

Πολίτες της Πιερίας αναφέρουν ότι η συμπεριφορά των 11 ξεπερνά τα όρια του τραμπουκισμού και αγγίζει αυτά της παρακρατικής δράσης, καθώς δεν μπορεί ο καθένας να αμφισβητεί τις επίσημες αρχές και τους κανόνες της πολιτείας και να προχωρεί σε ενέργειες κατά το δοκούν. Οι εκπαιδευτικοί επίσης επισημαίνουν την αδράνεια της αστυνομίας, καθώς είχαν γίνει καταγγελίες και στο παρελθόν για απειλές από μέλη της εν λόγω ομάδας, αλλά οι αρχές δεν επενέβησαν.

Συνήγορος: Ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα

Όπως είπε ο δικηγόρος τους, Βασίλης Νουλέζας, οι συλληφθέντες ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», είπε.

Ο κ. Νουλέζας ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, ωστόσο είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο. Οι υπόλοιποι είναι από τις γύρω περιοχές.