Έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, αλλά και από εκπροσώπους υγειονομικών φορέων έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για την μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στο νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας,  κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με τους θετικούς εργαζόμενους μέχρι και χθες να ανέρχονται σε 18, και ως επί το πλείστον στις παθολογικές κλινικές.

Πολλοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διαλέξουν οι υγειονομικοί αυτοί αν επιθυμούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή να απόσχουν με υποχρεωτική άδεια, αφού αρνούνται να εμβολιαστούν και να λάβουν μέτρα προστασίας.

Εκφράζεται επίσης η άποψη της υποχρεωτικής προσαρμογής στα μέτρα ασφαλείας, όπως συμβαίνει με τους πιλότους και άλλους επαγγελματίες, που βρίσκονται σε ειδικές αποστολές.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε την εξέλιξη στον «Άγιο Ανδρέα» ως «δυσάρεστη έκπληξη», εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει και εξαίρεση.

Ωστόσο τα στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους εμβολιασμούς στο ΕΣΥ αποτυπώνουν την ίδια δυσάρεστη πραγματικότητα που μάλλον αποτελεί τον κανόνα περί της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς.

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;» διερωτήθηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι απαντά ο πρόεδρος των εργαζομένων

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Πετρόπουλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε αμέλεια των εργαζομένων και ότι «είναι ντροπή να το λένε αυτό, όταν στην Α’ παθολογική οι γιατροί ένιωθαν διαρκώς απροστάτευτοι. Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία τι συμβαίνει μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιοι γιατροί λοιπόν κόλλησαν μετά την πρώτη δόση και κάποιοι δεν πρόλαβαν να την κάνουν».

Ο ίδιος απαντώντας στις δηλώσεις της της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε ότι «δεν αποφασίζει το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι πότε έρχεται η σειρά τους να εμβολιαστούν».

Παράλληλα ο ίδιος  επεσήμανε ότι «πολλοί από όσους νόσησαν με τη βρετανική μετάλλαξη είχαν προλάβει να κάνουν την α’ δόση και μάλιστα μια γιατρός την είχε κάνει και από τους πρώτους. Είναι γνωστά πια τα δεδομένα της μικρής ακόμα ανοσίας μετά την α’ δόση και έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα και στην Ελλάδα ήδη, ανθρώπων δηλαδή που κόλλησαν από την Α’ στη Β’ δόση».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Πετρόπουλος επέρριψε ευθύνες στο πώς γίνεται η διαχείριση των κρουσμάτων στο νοσοκομείο, ότι οι συνοδοί των ασθενών έμπαινα ανενόχλητοι στις κλινικές.

Η προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας

Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στο ΕΣΥ όπως και στις ιδιωτικές κλινικές είχε τεθεί σε ύψιστη προτεραιότητα από το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τόσο για την ασφάλεια και προστασία των ίδιων όσο και για εκείνη των ασθενών που θα κληθούν να περιθάλψουν.

Ωστόσο, και παρά την πρόσκληση που έλαβαν το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου να δηλώσουν την επιθυμία τους για εμβολιασμό ώστε να προγραμματιστούν και οι αναγκαίες ποσότητες των εμβολίων, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν έδειξαν θερμή ανταπόκριση. Σημειώνεται πως η πρόσκληση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ήταν ανοιχτή προς όλους, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό καθαριότητας και  φύλαξης

Εμβολιάστηκαν 91.000 από σύνολο 150.000

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 91.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι, χωρίς να προσδιορίσει ποιοι εξ αυτών είναι στο ΕΣΥ, ελευθεροεπαγγελματίες ή στις ιδιωτικές κλινικές.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά για τον αριθμό των υγειονομικών εργαζόμενων τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να υπολογιστούν και οι δόσεις εμβολίου που θα χρειάζονταν για τη θωράκισή τους, αναφέρονταν περίπου 123.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και 15.000 σε προνοιακές μονάδες, και περίπου 35.000 σε ιδιωτικές κλινικές, στην επικράτεια.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ από τον περασμένο Δεκέμβριο

Η ΠΟΕΔΗΝ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιάσει ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό στο ΕΣΥ και σε μεγάλα νοσοκομεία, με βάση τα ειδικά έντυπα καταγραφής που συμπληρώνονταν από τους εργαζόμενους προς τις διοικήσεις. Από αυτά προέκυπτε πως το 40% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχε δηλώσει μέσω των ειδικών εντύπων καταγραφής ότι θα συμμετάσχει στον εμβολιασμό από τις 28 Δεκεμβρίου που θα ξεκινούσε η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία».

«Έκτοτε άλλαξε λίγο προς τα πάνω αυτό το ποσοστό. Εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 40.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είχαν οι γιατροί, περίπου το 60% δήλωναν στα νοσοκομεία ότι θα εμβολιαστούν. Επίσης, το ποσοστό συμμετοχής αυξανόταν ανάλογα με την εικόνα της επιδημίας που είχαν οι εργαζόμενοι, πχ στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου σάρωσε η επιδημία, η επιθυμία των υγειονομικών για εμβολιασμό ήταν μεγαλύτερη. Όπου η επιδημία ήταν πιο ήπια, όπως πχ στην Πελοπόννησο ή σε άλλες περιοχές, οι εργαζόμενοι δεν έσπευδαν να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ο ίδιος επισημαίνει πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων δεν ευθύνεται για την ενδονοσοκομειακή συρροή κρουσμάτων και τονίζει:

«Το νοσοκομείο ήταν ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν οι συνοδοί οπότε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς τεστ κορωνοϊού. Έτσι γέμισε κορωνοϊό η παθολογική κλινική. Κανένα μέτρο δεν ελήφθη από τη διοίκηση. Η διασπορά συνεχίζεται τώρα και σε άλλες κλινικές. Και ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο κόλλησε, νόσησε και έχασε τη ζωή της μία νέα γυναίκα, μια 44χρονη η οποία εισήχθη γιατί είχε αιματολογική νεοπλασία»

Ο κ. Γιαννάκος εκφράζει ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο που είχε αποτυπωθεί από τα μέσα Ιανουαρίου στο νοσοκομείο και προσθέτει: «Αρκετοί συνάδελφοι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και κόλλησαν όπως και σε πολλά νοσοκομεία. Είναι γνωστό πως πολλοί συνάδελφοι κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση δεν έχουν ακόμη ικανό αριθμό αντισωμάτων».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ, ανεξάρτητα από το αν είχαν δηλώσει ή όχι τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλουν να εμβολιαστούν, και αναλόγως να προσαρμοστούν και οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία. Επικαλείται δε τις συστάσεις των διοικητών των νοσοκομείων προς τους εργαζόμενους να περιμένουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τη σειρά που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, είτε κατά ηλικία είτε κατά νόσημα.

Υπουργείο Υγείας: Παραμένει ανοιχτή η διαδικασία του εμβολιασμού

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το προσωπικό των δομών του ΕΣΥ μπορεί να συνεχίσει να δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην εκστρατεία της «Ελευθερίας» και πως η διαδικασία του εμβολιασμού παραμένει πάντα ανοιχτή για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής».

Άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προχθές «η παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις», εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».