Σε ανησυχία βρίσκονται οι αρχές σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Καστοριά, σε χωριά της Κοζάνης και στα Πομακοχώρια της Ξάνθης για το ενδεχόμενο μεγάλης εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς είναι σημαντικός ο αριθμός των ατόμων, που έχουν φτάσει από το εξωτερικό στα σημεία αυτά.

Οι φόβοι διευρύνονται δεδομένου ότι καθυστέρησε η ενημέρωση των αρχών και η διάδοση των πληροφοριών, οπότε πολλά από τα άτομα αυτά ήρθαν σε επαφή και με πρόσωπα από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενδεχομένως και της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες, καθώς ναι μεν στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (37), αλλά αρκετά από τα άτομα, που έρχονται από το εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία θα πρέπει να τίθενται άμεσα σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή των Πομακοχωριών της Ξάνθης έχουν επιστρέψει από Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία από 300 έως και 3.000 εργάτες, ενώ αρκετοί είναι και οι φοιτητές, που επιστρέφουν από Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία.

Αυστηρά μέτρα στον Εχίνο της Ξάνθης

Σε ισχύ βρίσκονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα στον Εχίνο της Ξάνθης, με αστυνομικούς να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο από το χωριό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να επισκεφθεί χωρίο και να μοιράσει τα φάρμακα στους πελάτες του.

Τις τελευταίες μέρες έχουν επιστρέψει σε όλο το νομό Ξάνθης από Γερμανία και Ολλανδία από 300 έως και 3.000 εργάτες, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πέρασαν από έλεγχο για να διαπιστωθεί μήπως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Έχω ενημερώσει τον δήμαρχο, τους εργολάβους, που παίρνουν από εδώ τα άτομα για Γερμανία μέσω facebook μέσω μηνυμάτων μέσω τηλεφώνων όσοι έρχονται Ελλάδα να μπαίνουν καραντίνα 15 μέρες.», τόνισε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Εχίνοου, Δημήτρης Πετρίδης.

Ο Μουσταφά Εσκί κάτοικος Εχίνου εξηγεί πως ο 40χρονος γιος του που έφτασε από τη Γαλλία βρίσκεται σε απομόνωση.  «Και ο γιος μου επέστρεψε πριν μια εβδομάδα. Τον έχω στην απομόνωση εδώ στο σπίτι, στην απομόνωση τον έχω. Η μάνα του του βάζει απέξω το φαγητό και αυτός το παίρνει μέσα και αυτό γίνεται. Του είπα καμιά εξέταση, καμιά αυτό κάτω στο αεροδρόμιο; Τίποτα μπαμπά, μου απάντησε.», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο νομό Ξάνθης επέστρεψαν από 14 ως 19 του μήνα με δύο λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη 100 φοιτητές, οι οποίοι δεν πέρασαν από έλεγχο για κορωνοϊό.
«Επέστρεψαν από την Ευρώπη και πολλοί φοιτητές μας που σπούδαζαν στην Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία. Γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος οικισμός; Γιατί εκεί εμφανίστηκαν τα 4 από τα 9 κρούσματα», τόνισε ο Χρήστος Μέτιος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης. Πηγή: .skai.gr

Έκκληση για μάσκες από το νοσοκομείο Καστοριάς

Με ανακοίνωση της η Π.Ε. Καστοριάς απευθύνει έκκληση για μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & FFP3 για το Νοσοκομείο & το ΕΚΑΒ της πόλης.

Η Περιφερειακή Ενότητα και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος ζητούν απο τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που μπορεί να έχουν μάσκες υψηλής προστασίας προσώπου “να τις διαθέσουν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ Καστοριάς προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”.

Στην ανακοίνωση της η αντιπεριφέρεια Καστοριάς τονίζει ότι “οι ανάγκες είναι τεράστιες και ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι προστατεύοντας τις δομές υγείας, προστατεύουμε τον εαυτό μας”.

Τέλος τονίζεται ότι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν το παραπάνω υγειονομικό υλικό μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:00 το βράδυ, στα τηλέφωνα: 24673 50200/1.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη

Κλιμάκιο του Eθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας( ΕΟΔY) θα βρίσκεται το ερχόμενο διήμερο, 27-28 Μαρτίου στην Κοζάνη, προκειμένου να εποπτεύσει και να συντονίσει ενέργειες των φορέων της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης που αφορούν στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αποφασίστηκε κλιμάκιο της υπηρεσίας από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να βρεθεί τις επόμενες δύο ημέρες στην περιοχή για να γίνει επιτόπια ενημέρωση του Οργανισμού και στην συνέχεια «να συντονίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενέργειες μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο κ Ζευκλής επισήμανε ότι το αίτημα της παρουσίας του ΕΟΔΥ στην περιοχή είχε τεθεί «ως ύψιστης προτεραιότητας» κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ