Εικόνες με πολύ κόσμο στις λαϊκές αγορές καταγράφηκαν το τελευταίο διήμερο, που σε συνάρτηση με αυτό που είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι “πλημμυρίζουν οι παραλίες”, δημιουργεί ανησυχίες για το τι θα επακολουθήσει.

Πολυκοσμία υπήρξε σε λαϊκές αγορές της Καλαμαριάς και άλλων σημείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ στο Δήμο Συκεών σημειώθηκε αυξημένη κίνηση, κάτι, που ανάγκασε τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας της μαζί με άλλες τρεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως συνταξιούχοι αδυνατούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους και συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Οι υπουργοί επιμένουν να διατυμπανίζουν την ανάγκη παραμονής στο σπίτι και σκέπτονται το πως θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η αύξηση αριθμού των λαϊκών αγορών από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα στην Αττική να είναι πλέον σε λειτουργία 222. Ανακοίνωσε ακόμα ότι αναστέλλουν την λειτουργία τους για 10 ημέρες, τέσσερις λαϊκές σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και μία στο δήμο Νεάπολης – Συκεών της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται όλοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας, αναφέροντας ότι από τους ελέγχους είχαμε μόνο ένα θετικό κρούσμα.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» τόνισε ο υφυπουργός και ξεκαθάρισε πως τα πάντα παραμένουν οριακά, αναφέροντας ότι τα δεδομένα σταθμίζονται σε 12ωρη βάση. Επίσης, επισήμανε πως «ο βαθμός επιφυλακής και εγρήγορσης είναι υψηλός».

Διαμήνυσε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε την υπομονή που χρειάζεται και τόνισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς ανέεφερε ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν επιπλέον 4 θετικά κρούσματα, που μαζί με τα 21 και τους 29 ελέγχους που έχουν γίνει δίνουν τη συνολική εικόνα: 362 τεστ, 25 θετικά κρούσματα.

72 νέα κρούσματα – τρεις θάνατοι στη χώρα

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 72 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.081, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 93. Ενημέρωσε επίσης πως 75 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Β. Κικίλιας: Σταδιακή η άρση των μέτρων

Την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά και ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό στη χώρα μας, εκφράζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στην εφημερίδα Real News.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες ημέρες που όλοι πιεζόμαστε, που δεν έχουμε πολλές επιλογές για εκτόνωση, για διασκέδαση, και που δοκιμάζονται η αντοχή μας και η υπομονή μας, αυτές οι δύσκολες μέρες είναι που θα κρίνουν τη μάχη», αναφέρει, τονίζοντας πως τώρα γίνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όπως εξηγεί «σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο, δε μπορεί να γίνει πριν τις ‪27 Απριλίου»‬. «”Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή”, αλλά αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα ανθρώπινο, όσο γίνεται, καλοκαίρι», λέει χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους, επισημαίνει και παραπέμπει για ακόμη μια φορά στην ομάδα των 28 κορυφαίων λοιμωξιολόγων, ειδικών επιστημόνων, στατιστικολόγων, που συνεδριάζει καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αναλύουν και σταθμίζουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής καμπύλης. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Σημασία έχει να καταλάβουμε όλοι, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα μέτρα τήρησης της υγιεινής ήρθαν για να αποτελέσουν κανονικότητα στις συνήθειές μας. Μη ξεχνάτε, πως, ακόμα και όταν επέλθει η πλήρης άρση των μέτρων, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης: με ιχνηλατήσεις, τεστ και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» καταλήγει ο Β. Κικίλιας. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ REAL NEWS)