Συμμόρφωση των πολιτών στις οδηγίες για αποφυγή συναθροίσεων σε πλατείες και καφετέριες διαπίστωσε ο υφυπουργός Πολτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά το θέμα της υπευθυνότητας όλων απέναντι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνέπειών της.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι οι νόμοι θα τηρούνται απαρέγκλιτα, κάτι που φάνηκε και από την αυτόφωρη διαδικασία, που ακολουθήθηκε σε δύο περιπτώσεις υπευθύνων μπαρ, που πρόσφεραν ποτά.

«Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας  παράλληλα ότι η ελληνική κοινωνία «δείχνει πρωτόγνωρη υπευθυνότητα επιτυγχάνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για το λόγο αυτό, «είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω» εκτίμησε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι προσπάθειες καταστημάτων και επιχειρήσεων να λειτουργήσουν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα είναι λογικές που οδηγούν σε πιθανό πισωγύρισμα.

Ήδη, δύο καφετέριες που επιχείρησαν να λειτουργήσουν εκτός χρονοδιαγράμματος εντοπίστηκαν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συλλήψεις μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Συνολικά, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν καταγραφεί:

· 18 παραβάσεις σχετικά με προσπάθεια λειτουργίας επιχειρήσεων

· 19 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο, ανέφερε ο Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, για 414 μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, δηλαδή για μετακινήσεις εκτός νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η μετακίνηση εκτός νομού αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο για:

· Τροφοδοσία

· Λόγους υγείας

· Λόγους επαγγελματικής απασχόλησης.

 

Σ. Τσίοδρας:  13 νέα κρούσματα – δύο θάνατοι

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 13 (τα έξι σε χώρους συνάθροισης κρουσμάτων) και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.691, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 150 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι η ενημέρωση των δημοσιογράφων θα γίνεται πλέον κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις άλλες μέρες θα εκδίδεται ανακοίνωση με τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας.