Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν – Πρόθυμος για βοήθεια ο Τούρκος πρόεδρος – Άτυχα τα δύο παιδιά που σκοτώθηκαν από τοίχο στο Βαθύ. –

…………………………………..

Ένας σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου, συγκλόνισε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια, προκαλώντας δύο θανάτους στην ελληνική πλευρά και τουλάχιστον έξι στην τουρκική.

Επίσης στην πόλη της Σμύρνης τραυματίστηκαν πάνω από 120 άνθρωποι από την κατάρρευση τεσσάρων πολυκατοικιών, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Τα δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου, ύστερα από κατάρρευση τοίχου σε στενό δρόμο.

Όπως ανέφεραν τοπικές πηγές ο θάνατος βρήκε τα παιδιά στην επιστροφή από το σχολείο καθώς καταπλακώθηκαν από τοιχοποιία στο Βαθύ. Η τραγωδία σημειώθηκε όταν το αγόρι και το κορίτσι, βρέθηκαν στο σημείο τη στιγμή που κατέρρευσε ο τοίχος του πρώτου ορόφου και τα καταπλάκωσε.Συνεργείο της Πυροσβεστικής που έσπευσε ανέσυρε τα δύο παιδιά, αλλά ήταν πλέον αργά.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μηνύματα μέσω του 112 προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια.

Έξι νεκροί και 120 τραυαματίες στη Σμύρνη

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο σήμερα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια και παλιρροϊκά κύματα να πλήξουν τις παράκτιες περιοχές. 

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 202 έχουν τραυματιστεί.

Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές.  Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί.

 Συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απο την Τουρκία έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή  και 120 τραυματίστηκαν. Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών.

Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας ο σεισμός ήταν 6,7 βαθμών και σημειώθηκε στις 13,51 με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 16 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Σάμου.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών στη γείτονα χώρα, από τον σεισμό που έπληξε το Ανατολικό Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε την επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο και ανέφερε ότι ανεξαρτήτως διαφορών αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι και από τις δυο χώρες πρέπει να στέκονται μαζί.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτησή του:

«Μόλις επικοινώνησα με τον Πρόεδρο@RTErdogan να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωής από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί».

Έτοιμος να βοηθήσει ο Ερντογάν…

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε μια ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του γραφείου του Τούρκου προέδρου, «η τραγωδία έδειξε πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολές σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης. Προσευχόμαστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά σε όλους όσους επλήγησαν στις δύο χώρες. Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου Ερντογάν.

Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη, όπως επίσης ελαφρότερα στην Αττική.