Παρά το γεγονός ότι μειώνονται αισθητά τα κρούσματα και φαίνεται ότι σιγά – σιγά σβήνει η καμπύλη τα μέτρα θα παραμείνουν και μετά τις 27 Απριλίου, σύμφωνα με όσα είπε στην αποψινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπωσδήποτε θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές από τον πρωθυπουργό την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, αλλά για τις μετακινήσεις δεν αναμένεται πλήρης απελευθέρωση. Αυτό σημαίνει ότι και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα υπάρξουν απαγορεύσεις για έξοδο των κατοίκων των μεγάλων πόλεων προς την ύπαιθρο, αλλά πιθανόν να αρθούν ορισμένες απαγορεύσεις από την Δευτέρα 4 Μαίου.

Για τα σχολεία η επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει αύριο Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες στον τρόπο, με τον οποίο θα ανοίξουν.

Οι ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα

Επτά ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Το σύνολο ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη.
Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει στους 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη.
Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. “Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.”

Χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην κατάσταση, που επικρατεί στο Κρανίδι Αργολίδας και με την σειρά του αναφέρθηκε στον τρόπο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, επιμένοντας ότι θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια όσα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, πιθανόν με ορισμένες τροποποιήσεις, κάτι, που εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας και από τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.