Την Πέμπτη, 4 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί η κηδεία του δημοσιογράφου και εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, που πέθανε την νύχτα στον ύπνο του σε ηλικία 77 ετών. 

Ο δημοσιογραφικός κόσμος, αλλά και πολλοί άνθρωποι από τους χώρους της πολιτικής και του πολιτισμού εκφράζουν θλίψη για τον θάνατο του Ψυχάρη, παρότι σε αρκετές αναρτήσεις εμφανίζεται ως αμφιλεγόμενο πρόσωπο, όχι για την δημοσιογραφική του οντότητα, αλλά για μεθοδεύσεις, που σχετίζονται με επιχειρηματικές και πολιτικές σχέσεις.

Ο Ψυχάρης διαδέχθηκε τον Χρήστο Λαμπράκη στο συγκρότημα του ΔΟΛ, ενώ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, παρότι ο ίδιος επιδίωξε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα σε μυστικές συναντήσεις τους.

ΕΣΗΕΑ: κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Σταύρου Ψυχάρη, τα παιδιά και την σύζυγό του και δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα, καθώς και στους οικείους του.

Επιπλέον, παραθέτει βιογραφικό σημείωμα του εκδότη, που πέθανε νωρίτερα σήμερα, σε ηλικία 77 ετών.

Σταύρος Ψυχάρης: «Για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας»

Ο Σταύρος Ψυχάρης γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1945.Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1964 στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». Εργάστηκε, επίσης, στον «Νέο Ανένδοτο» και το 1968 πήγε στο «Έθνος», ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως πολιτικός συντάκτης.

Το 1972 ξεκίνησε να εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ενώ αργότερα ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στον Οργανισμό. Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο Στ. Ψυχάρης με τον Χρήστο Λαμπ.ράκη, τον οποίο διαδέχθηκε στον ΔΟΛ

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από τον Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα».

Επίσης, είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.).

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Σταύρος Ψυχάρης διέγραψε μία μοναδική διαδρομή στην ελληνική δημοσιογραφία. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό και γνώσεις, υπήρξε για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου.

Προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δημοσιογραφικής και εκδοτικής σταδιοδρομίας του, ο Ψυχάρης υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» (ενώ ήταν γραμμένος και στον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο) για να προσληφθεί κατά της διάρκεια της δικτατορίας ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος. Από το 1972 εργάζεται στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα.

Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα. Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά το θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα.

Από τον πρώτο του γάμο είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ ήταν νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο με τη δημοσιογράφο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Χριστίνα Τσούτσουρα με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστίνα και την Σοφία.

Στην προσφορά του Σταύρου Ψυχάρη τόσο στον ελληνικό Τύπο, όσο και στην Ορθοδοξία αναφέρθηκε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο Σταύρος Ψυχάρης υπηρέτησε τον ελληνικό Τύπο επί δεκαετίες, από θέσεις ευθύνης μάλιστα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και επισημαίνει: «Σημαντική υπήρξε η προσφορά του και στο χώρο της Ορθοδοξίας. Αιωνία η μνήμη του».

Αλ. Τσίπρας: Άφησε τη σφραγίδα του στη δημόσια σφαίρα

«Ο εκδότης και δημοσιογράφος Σταύρος Ψυχάρης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού γίγνεσθαι και άφησε τη σφραγίδα του στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το μέγεθος των διαφορών μας δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την απώλεια».

Παράλληλα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος.