Μπήκαμε σε έναν τεράστιο χώρο με άσφαλτο, γεμάτο με κοντέϊνερ και σκηνές. Στην διαρκώς ανοιχτή είσοδο έγραφε Νέα Καβάλα, μια ονομασία, που έγινε γνωστή από το απέραντο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων (HOT SPOT), αφού καταργήθηκε το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου, που λειτουργούσε επί χρόνια εδώ και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των αερολεσχών.

Εδώ πλέον είναι μια μικρή πολιτεία με κοντέϊνερ και αντίσκηνα. Κάτοικοι 1.700 περίπου, που αυξομειώνονται, καθώς άλλοι φύγουν και άλλοι έρχονται. Στις πρώτες μέρες της λειτουργίας του 2014 -2015 φιλοξενούσε περίπου 4.500 άτομα, “ξαλαφρώνοντας” την Ειδομένη. Τώρα η πλειοψηφία είναι Αφγανοί, ακολουθούν οι Σύροι, άλλοι Ασιάτες και Αφρικανοί. Από το σύνολο των 1.700 ατόμων περίπου τα 800 είναι κάτω των 18 ετών και πολλά παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Οι κάτοικοι του Πολυκάστρου είναι αξιοπρεπέστατοι και με ανοιχτούς ορίζοντες. Δεν διαμαρτύρονται, δεν φωνάζουν και δεν διαδηλώνουν, παρότι ο Δήμος Παιονίας, που εδρεύει εδώ, δεν έχει γνωρίσει οποιοδήποτε ανταποδοτικό μέτρο από την πολιτεία για όσα προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ούτε ένα απορριμματοφόρο για το μάζεμα των σκουπιδιών δεν έχει δοθεί. Αλλά και οι φιλοξενούμενοι δεν κάνουν ζημιές, ούτε απασχολούν τις αρχές για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Γενικά βλέπουμε έναν χώρο με ανθρώπους, που ζουν ειρηνικά. Γίνονται κάποιοι καυγάδες μεταξύ Αφγανών και Σύρων ή μελών άλλων εθνοτήτων, αλλά ως εκεί. Άλλωστε είναι και ο στρατός παρών, που ως ακοίμητος φρουρός βλέπει και ακούει τα πάντα, προσφέροντας μάλιστα καθημερινά σίτιση στους 800 και πλέον φιλοξενουμένους, που ζουν στα αντίσκηνα. Οι άλλοι των κοντέϊνερς σιτίζονται από τις Μ.Κ.Ο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Περιμέναμε να δούμε χειρότερα πράγματα. Πεινασμένα και ξυπόλυτα παιδάκια ή μάνες με στερεμένα μάτια από τον πόνο της προσφυγιάς  και της ανασφάλειας. Βλέπουμε, όμως,  ότι οι άνθρωποι ζουν και ελπίζουν.

Τα παιδάκια δεν είναι ξυπόλυτα, αλλά φορούν φθαρμένες παντόφλες, με τις οποίες μάλιστα παίζουν μπάλα εκεί μπροστά στον ανοιχτό χώρο και στις αποθήκες των εφοδίων. Λίγο πιο πέρα άλλα παιδάκια δύο – τριών ετών τρώνε αξεφλούδιστα άγουρα μήλα, πασχίζοντας να κόψουν κομματάκια με τα δοντάκια τους.

Εμείς πλησιάζουμε στις αποθήκες και αρχίζουμε να βγάζουμε πράγματα, κυρίως είδη πρώτης ανάγκης και πάνες (Πάμπερς) για τα παιδάκια. Ποιοι εμείς; Ο Νίκος Καρακώστας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων, ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, ο αγρονόμος Ιακωβος Τζαννέτος, ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου Αθανάσιος Τζούρτζος, ο εθελοντής εργαζόμενος  Λάζαρος Αγγέλογλου και ο Νορβηγός εθελοντής Bart Driessen, που εκπροσωπεί την οργάνωση της εκεί φροντίδας.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν και άλλοι φορείς, αλλά και συνάδελφοι από τον δημοσιογραφικό χώρο, εκδηλώνοντας προθυμία για νέα συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, που θα είναι άκρως απαραίτητα για τα παιδιά, τώρα που αρχίζουν τα κρύα.

Τι μας είπαν τα παιδιά

Καθώς κουβαλάμε τις κούτες και τις σακούλες, εγώ απομακρύνομαι και πιάνω φιλίες με τους πιτσιρικάδες που παίζουν μπάλα πιο πέρα. Τους χτυπάω ένα πέναλτι, αλλά η μπάλα βγαίνει μόλις άουτ. Χτυπάει μετά σε μένα ο πιτσιρικάς και η μπάλα περνάει μέσα από τα ζωγραφισμένα γκολπόστ. Καλό κι αυτό ! Να τρως γκολ με σουτ από ξόφτερνες παντόφλες…

Μιλήσαμε με τα παιδιά, με νεαρούς Αφγανούς, που μας είπαν ότι εδώ ζουν πάνω από ένα χρόνο και επιθυμία τους είναι να φτάσουν κάποια στιγμή στη Γερμανία. Ένας άλλος μας είπε ότι θέλει να πάει στην Αγγλία, αλλά προφανώς λογαριάζει χωρίς τον Τζόνσον.

Ένας πιο μικρός, ο Αϊχάν από την πόλη Ντιμίσκ της Συρίας, που μιλάει εξαιρετικά αγγλικά, ονειρεύεται να ενωθεί όλη η οικογένειά του και να ζήσουν κάπου ειρηνικά, χωρίς να ξέρει που…

Οι επισημάνσεις του αντιδημάρχου

Με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Σιωνίδη και τον Αντιδήμαρχο Αθανάσιο Τζούρτζο

Ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου Αθανάσιος Τζούρτζος μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και για τα παιδιά, λέγοντας ότι μεγάλος αριθμός πηγαίνει στα σχολεία της περιοχής, αλλά η τοπική αγορά δεν έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα, καθώς η τροφοδοσία στο Hot Spot γίνεται από μεγάλες εταιρίες, που φέρνουν εκεί τα πάντα.

Σοβαρές είναι οι επισημάνσεις του για την έλλειψη επαρκών υποδομών, κυρίως στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. ” Υποβάλαμε ένα πρόγραμμα για 10 εκ. ευρώ αλλά ακόμα τίποτα”, μας λέει. “Κανονικά θα έπρεπε να ενισχυθούν οι τοπικοί Δήμοι, να γίνουν υποδομές και να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες”, προσθέτει.

Ωστόσο ο αντιδήμαρχος δείχνει ευχάριστος και αισιόδοξος άνθρωπος. Τον ίδιο αέρα αισιοδοξίας εκπέμπει και ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος  Σιωνίδης, με τον οποίο είχαμε συνάντηση και έδειξε ιδιαίτερη προθυμία να συνδράμει στο έργο οργανώσεων και απλών πολιτών, που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια ή να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, πέρα από όσα προσφέρουν εκεί οι τοπικές υπηρεσίες.

Φύγαμε με μια ανακούφιση από το Πολύκαστρο και με μια ικανοποίηση, ίσως γιατί βρήκαμε τα πράγματα καλύτερα από ότι περιμέναμε. Αν και κάποιοι είπαν ότι η ικανοποίηση οφειλόταν κυρίως στο ότι είδαμε ελπίδα στα προσωπάκια αυτών των κατατρεγμένων παιδιών. Μπορεί να είναι και έτσι, αν και εγώ δεν το κατακάνω, που έφαγα γκολ με σουτ από ξόφτερνες παντόφλες…