Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι το βράδυ αρκετά πύρινα μέτωπα στη νότια Τουρκία, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και σε παραλιακά σημεία, όπως στην Αττάλεια, στη Μαρμαρίδα και στην Αλικαρνασσό.

Η φωτιά στην Αλικαρνασσό, μερικά χιλιόμετρα από το θέρετρο Μπόντρουμ, είχε τόσο μεγάλη έκταση, ώστε οι καπνοί έφτασαν μέχρι την πόλη της Κω, όπου ο αέρας το απόγευμα μύριζε καμμένο ξύλο.

Στην περιοχή της Αλικαρνασσού εκκενώθηκαν πολλά ξενοδοχεία, ενώ οι κάτοικοι έτρεχαν για να σωθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι στη νότια Τουρκία, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε ξενοδοχεία με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα.

Δεκάδες χωριά και αρκετά ξενοδοχεία σε 17 επαρχίες της χώρας εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους. Περισσότερες από 60 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στα παράλια της χώρας τις τελευταίες ημέρες, ενώ το υπουργείο Δασών ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες σε έξι από τις πληττόμενες επαρχίες.

 Ερντογάν: «Ζώνη καταστροφής»

«Έχουμε δηλώσει τις περιοχές μας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ως ζώνη καταστροφής. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να επουλώσουμε τις πληγές του έθνους μας, να πληρώσουμε για ζημιές και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από πριν», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

«Αντίπαλος» ο καύσωνας

Την ώρα που μαίνονται οι φωτιές, ο καιρός δεν βοηθά τους πυροσβέστες.

«Οι πυροσβέστες μάχονται ήδη σε συνθήκες κόλασης. Και με τις προβλέψεις να προβλέπουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, οι πυροσβέστες γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολο αγώνα», τόνισε ο ανταποκριτής της DW.