Έντονη ανησυχία επικρατεί σε επιστήμονες, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με φόβους ότι θα σημειωθεί περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες.

Ανησυχία και προβληματισμός εκδηλώνονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες διπλασιάζονται και έφτασαν σε 78 το τελευταίο 24ωρο. Τοπικοί παράγοντες και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν ότι θα ήταν καταστροφική για την Θεσσαλονίκη μια εφαρμογή lockdown αυτό το διάστημα, διότι θα παρέλυε η οικονομική ζωή σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα επερχόταν και χαριστική βολή στις ήδη καταρρέουσες επιχειρήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 482 κρούσματα. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη εικόνα, μετά την προηγούμενη των 508 κρουσμάτων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα 460 που ανακοινώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου.

Στην Κοζάνη, όπου ήδη έχει επιβληθεί lockdown, προστέθηκαν άλλα 24 κρούσματα, ενώ αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με 78 νέες μολύνσεις.

Ενδεικτική είναι η εικόνα σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας:

Καστοριά 17, Κιλκίς 3, Πέλλα 8, Χαλκιδική 7

Ανησυχία επικρατεί ιδιαίτερα για την Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων με 78 περιπτώσεις, ενώ πριν από 10 μέρες τα κρούσματα ήταν 10-15 την ημέρα.

Οι επιστήμονες παρατηρούν μια τεράστια αύξηση με δείγματα και από τα λύματα, που αποδίδεται σε συναθροίσεις σε εκδηλώσεις, έξω από γήπεδα και σε μαγαζιά, έστω και αν κλείνουν στις 12.00

Τα βλέμματα των αρχών είναι επίσης στραμμένα στα Ιωάννινα, όπου ήδη έχει σημάνει συναγερμός με τις κεντρικές αλλά και τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι η εναλλακτική επιλογή είναι αυτή του lockdown.

Στην Αττική, τα σημερινά 207 κρούσματα δείχνουν ότι η δύσκολη κατάσταση δεν είναι ακόμη πίσω μας, επιβεβαιώνοντας τα όσα δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης περί εύθραυστης κατάστασης. Πάντως, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας βρίσκεται μακριά από το «κόκκινο».