Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα κορωνοϊού που αυξάνονται σταθερά, ιδίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, καθώς καταγράφονται δεκάδες περιστατικά τις τελευταίες μέρες με άγνωστη προέλευση του ιού σε μεγάλο ποσοστό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανεξέλεγκτη πορεία του.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως σοβαρή επιδημική εστία την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αριθμεί πλέον 68 κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες μέρες, αλλά και 15 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Η προέλευση των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό άγνωστη, με υπαρκτό τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και τα «τυφλά» χτυπήματά του.

Η Αττική παραμένει στο προσκήνιο λόγω του σταθερού αριθμού νέων κρουσμάτων που δίνει καθημερινά. Από την αρχή του μήνα μέχρι χθες στο λεκανοπέδιο έχουν εντοπιστεί 125 περιστατικά λοίμωξης covid-19, αριθμός που προβληματίζει με δεδομένο ότι δείχνει σταθερή κυκλοφορία του κοροναϊού και αμείωτη μετάδοση της νόσου.

Στα νοσοκομεία αναφοράς κοροναϊού στην Αττική νοσηλεύονται 32 ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κοροναϊού, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Το γεγονός ότι καταγράφονται στις δύο αυτές περιοχές, με τους εκατομμύρια κατοίκους, συνεχώς άτομα θετικά στον κορωνοϊό που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού ή δεν έχουν έλθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19, δείχνει πως ο ιός είναι εδώ.

Οι επιστημονικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και στις δύο περιοχές, που χαρακτηρίζονται και από τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και από τον έντονο συγχρωτισμό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και από τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων – κάτι που δυστυχώς μοιάζει να είναι χαρακτηριστικό όλης της περιφέρειας.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος,δήλωσε: «Είναι μια κρίσιμη περίοδος και έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τα ορφανά κρούσματα με την έννοια της διασποράς τους. Ειδικά στην Ελλάδα όσο πιο διάσπαρτα είναι τόσο δείχνουν πως ο ιός βρίσκεται σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Είμαστε σε μια φάση πραγματικά πολύ επικίνδυνη με την έννοια πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μια έξαρση. Την οποία θέλουμε να αποφύγουμε».

Τα τελευταία κρούσματα στη χώρα

Τα χθεσινά 26 κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 4.136. Από αυτά τα 729, δηλαδή περίπου το 1/6 του συνόλου των περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ώς σήμερα, εντοπίστηκαν μέσα στον Ιούλιο – έναν μήνα με κρίσιμη έκβαση για την πορεία της χώρας το επόμενο τουριστικό δίμηνο.

Από τα 26 κρούσματα χθες τα 10 ήταν εισαγόμενα, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγομένων για τον Ιούλιο σε 344. Τα 16 εγχώριας προέλευσης κρούσματα προστέθηκαν σε 369, που είχαν καταγραφεί μέχρι προχθές, και ο απολογισμός των 24 ημερών του Ιουλίου είναι 385 κρούσματα κορωνοϊού που αφορούν σε ημεδαπούς.

Αναλυτικά: 26 νέα κρούσματα με τα 6 από αυτά να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ υπάρχουν και 4 “εισαγόμενα” που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από τα 16 εγχώρια, τα 8 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ υπάρχουν και πέντε στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος, από ένα νέο κρούσμα εντοπίστηκε σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Καβάλα.

Κορωνοϊός: Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή

έξι (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.