Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε καταστήματα που κάνουν δήθεν take away και σερβίρουν ποτά, ενώ κόσμος συνωστίζεται έξω από αυτά.

«Η εικόνα κάφε-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν take away ποτά με τους πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας», ανεφέρε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους: να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από τον χώρο. Take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ δεν επιτρέπεται. Όπως δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών. Υπενθύμισε, δε, ότι για τους παραβάτες υπάρχουν πρόστιμα και επιφυλάχθηκε για περισσότερα μέτρα αν συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα.

Τσιόδρας για πληρωμή σε ιδιωτικές κλινικές: Θα γίνω κακός…

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε αρχικά σε περισσότερα από 3,671.000 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως, αλλά και σε πάνω από 1.221.000 ασθενείς Covid-19 που ανέρρωσαν. Ως σήμερα καταγράφονται 253.241 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με 2.642 περιπτώσεις να καταγράφονται συνολικά στην Ελλάδα. Το 55,4% των ασθενών είναι άνδρες, ενώ 598 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως 35 διασωληνωμένοι παραμένουν με επιπλοκές σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 8 είναι γυναίκες, με το 97% του συνόλου να φέρει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα, 81 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος δεν ανέφερε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά καταγράφονται 146 νέοι θάνατοι, με 39 γυναίκες και τους υπόλοιπους άνδρες. Η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν τα 75 έτη, ενώ 93,2% αυτών έφερε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως συνεχίζεται το πρόγραμμα των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ όπου πραγματοποιούνται τεστ για τον κορωνοϊό. Ο αυξημένος έλεγχος θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες κρουσμάτων κορωνοϊού και θα βοηθήσει τις Αρχές να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την όποια περίπτωση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ασθενείς, που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές για προεγχειρητικούς ελέγχους και υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, πληρώνοντας από την τσέπη τους ο κ. Τσιόδρας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες γιατί, όπως είπε, “θα γίνω κακός…”

Απάντησε όμως ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα θα εκδοθούν σύντομα οδηγίες και υπουργικές αποφάσεις ώστε να καλύπτονται τα έξοδα από τον ΕΟΠΥ.

Το πρωτοποριακό εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε όμως και για νέες προσπάθειες Αμερικανών επιστημόνων ώστε να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Messenger RNA εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τεχνολογία του εμβολίου επιτρέπει στα κύτταρα του οργανισμού να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο κορωνοϊός. «Παράγει κάτι που μοιάζει με την άκανθα του ιού, άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που τον καταπολεμούν» σημείωσε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να αγνοούν τα fake news που αφορούν στον κορωνοϊό. «Δεν προσηλωνόμαστε στα social media σε ότι αφορά τον ιό, προσηλωνόμαστε στην επιστήμη» είπε. Υιοθετούμε τις εισηγήσεις μιας επιτροπής 26 ατόμων, σημείωσε για την ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας για την διαχείριση της κρίσης του
Πηγή: iefimerida.gr