Ανύπαρκτες είναι προς το παρόν οι υποδομές στην Ελλάδα για την παραλαβή, διατήρηση και διάθεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, που σύμφωνα με βάσιμες ενδείξεις θα αρχίσει να φθάνει και στη χώρα μας προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021

Από τη μια μεριά είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για  παρασκευή εμβολίου σε αποτελεσματικό επίπεδο, ενώ από την άλλη η ελληνική πολιτεία φαίνεται απροετοίμαστη για την οργάνωση της όλης διαδικασίας, περιμένοντας προφανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Κάθε φορά σε αυτόν τον τόπο την τελευταία στιγμή τρέχουμε να προλάβουμε και συνήθως φτάνουμε αργά.

Έγκυροι ιατρικοί κύκλοι αναφέρουν στο boreiosellas.gr ότι πρόκειται να πάρουμε 500.00 εμβόλια για τον Covid με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι στο τελικό στάδιο αδειοδότησης μάλλον θα είναι προς διανομή τον Δεκέμβριο και της Astra Zeneca αρχές του 2021. Τα δύο αυτά εμβόλια για να διατηρηθούν χρειάζονται βαθιά κατάψυξη -80C και πρέπει να χορηγούνται μέσα σε πέντε λεπτά από την έξοδό τους από το “ψυγείο”.

Οι ιθύνοντες το γνωρίζουν. Όλες οι χώρες ετοιμάζονται προμηθευόμενες τους ειδικούς καταψύκτες, οργανώνουν εμβολιαστικά κέντρα και σχηματίζουν καταλόγους με τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα προηγηθούν.

Εδώ ουδείς αναφέρεται στο κορυφαίο αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Johnson Hellas πιέζει κάθε μέρα προς κάθε κατεύθυνση για να ληφθούν μέτρα, αλλά τίποτα. Το όλο θέμα πρόκειται να λάβει μεγάλες διαστάσεις σύντομα, γιατί οι πιέσεις ασκούνται από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους και από γιατρούς, που θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαροί στο χώρο τους.

Μεγάλες προετοιμασίες στην Ευρώπη για την μεταφορά

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στην Ευρώπη για τις διαδικασίες μεταφοράς των εμβολίων.

Όπως αναφέρεται, η European Air Transport ξεκίνησε πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (BRU), που αποτελεί «έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο για τη μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων ευαίσθητων στη θερμοκρασία».

Παράλληλα, η Lufthansa Cargo και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (FRA) που «διαθέτει ήδη 12.000 τετραγωνικά μέτρα ελεγχόμενης θερμοκρασίας ικανότητας χειρισμού με άλλα 2.000 τετραγωνικά μέτρα να προετοιμάζονται», συνεργάζονται για να προετοιμάσουν την αποστολή του εμβολίου.

Το Αεροδρόμιο «Schiphol» του Άμστερνταμ , το πέμπτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης δημιούργησε μία δική του ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικασιών για συνδρομή στη μεταφορά του εμβολίου, ενώ και η Finnair Cargo, ο εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συνδράμει στο έργο, δηλώνοντας την ετοιμότητά του.