Τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για περιοχές με κόκκινη και πορτοκαλί σήμανση.-

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και από αύριο, Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.
Επίσης, από αύριο Παρασκευή στο επίπεδο 3, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό, θα βρίσκονται και η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Σε 882 έφτασαν τα νέα κρούσματα – 188 στη Θεσσαλονίκη

………………………………………………………………

Στη νέα επίθεση του κορωνοϊού και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση απάντησε με δύο νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας μήνυμα στους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα είναι:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων».

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη» σημείωσε.

Στην αρχή του μηνύματος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Θα προσπαθήσω να μιλήσω όσο πιο απλά γίνεται για τη σημερινή πραγματικότητα και για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται.

Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά είναι σαφές πως σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού.

Σημείωσε ότι ταα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και προσέθεσε: «Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, για τον καθημερινό σας αγώνα»

Έκκληση προς τους νέους

«Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Όπως είπα, το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο. Επηρεάζει, πλέον, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό lockdown, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά»

Τόνισε ότι στόχος «παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν». «Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, έναν χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης και μετάδοσης του κορονοϊού και με τα μέτρα που συνεπάγεται το καθένα. Αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία. Προσφέρουν, όμως, τεράστιο κέρδος στη συλλογική ευημερία. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται πιστά.

«Το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία για καλή ποοπτική ανακάλυψης αποτελεσματικού εμβολίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθειά του.

882 νέα κρούσματα – 188 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3.728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ενενήντα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα σήμερα

Από τα 882 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 826 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Aναλυτικότερα:

–       52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

–       4 εισαγόμενα κρούσματα

–       290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

–       188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Ανδρου

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

–       9 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας

–       7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

–       5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

–       10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

–       23 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

–       15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με  γνωστές συρροές

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

–       2 κρούσματα στην  Π.Ε. Κέρκυρας

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

–       40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

–       17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

–       9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

–       5 κρούσματα στην  Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

–       10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των  οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

–       9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση