Πολύς κόσμος συνέρρευσε το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος για το φετινό “Φεστιβάλ Υπερηφάνειας”, Athens Pride 2022, που κορυφώθηκε, παρουσία γνωστών προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, ενώ στο πρόγραμμα ήταν και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων, μήνυμα υπέρ της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού,  Αλέξης Πατέλης.
Ο Ιούνιος τιμάται ως ο «Μήνας Υπερηφάνειας» αφού είναι αφιερωμένος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και έτσι, σήμερα Σάββατο (18/06), διεξάγεται το Athens Pride 2022 με την μεγάλη παρέλαση  στην Πλατεία Συντάγματος παρουσία -μεταξύ άλλων- του Γιώργου Καπουτζίδη, της Έλενας Παπαρίζου και των Onirama.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό με σχετική ανάρτηση στο Twitter, παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης και στη σκηνή που έχει στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος, θα εμφανιστούν οι εξής: Έλενα Παπαρίζου, Onirama, Marseaux, Joanne, Ιάσωνας Μανδηλάς, Κατερίνα Βρανά, Παυλίνα Ταμουρίδου, Ody Icons, Sam Albatros και Mary  Sunshine.

O όρος ΛΟΑΤ+ (αγγλικά: LGBT+) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ+, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως Διεμφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBTQ+(Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender και Queer) ή GLBT+ (Gay, Lesbian, Bisexual και Transgender).

Ανακοίνωση των διοργανωτών

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών του Athens Pride 2022, σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που άρχισε στις 10 Ιουνίου, είναι η φράση «Άνευ Όρων» και τονίζεται:
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πράξη όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις, οι οποίοι εντείνουν την ανασφάλεια και τις διακρίσεις που βιώνουμε διαρκώς».

Ακόμα, οι ιθύνοντες του Athens Pride 2022 επισημαίνουν: «Μπορούμε να συνάψουμε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι γάμο. Μπορούμε να τεκνοποιήσουμε, αλλά μόνο ως ατομικότητες. Μπορούμε να κάνουμε αναδοχή παιδιών, αλλά όχι να τεκνοθετήσουμε. Μπορούμε να είμαστε ελεύθερα, αλλά μόνο στο κρεβάτι μας. Μπορούμε να έρθουμε στη ζωή, αλλά μόνο αν έχουμε τυπικά χρωμοσώματα. Μπορούμε να απολαμβάνουμε προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας, αλλά μόνο αν τα σώματά μας χωράνε στις ιατρικές νόρμες άρρεν/θήλυ. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά τα αναλυτικά προγράμματα δεν μας περιέχουν. Μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια αλλά μόνο αν κρυβόμαστε ή μένουμε αόρατα.

Οι ταυτότητές μας, η σωματικότητά μας, η έκφρασή μας και οι εκφάνσεις τους όμως αφορούν σε όλη τη ζωή μας. Δικαιούμαστε να ζούμε απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς και οι οικογένειές μας διεκδικούμε πραγματική ισότητα χωρίς “ναι μεν… αλλά”, με ασφάλεια και συμπερίληψη, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Άνευ Όρων».

Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα

Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκδηλώσεις αγάπης του φετινού Pride σηματοδοτεί και το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και από τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή πρότασης Νόμου για το δικαίωμα σύναψης γάμου για όλα τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου.

Σημειωτέον πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ , όπως η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως προβλεπόταν και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρόταση Νόμου που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπο γάμου, στην πράξη όμως, αυτός θα μπορεί να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα δόγμα ή ένα θρήσκευμα θα τον αποδέχεται.

Από τον χώρο των εκδηλώσεων πέρασαν και άλλα στελέχη κομμάτων, όπως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος