Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Ημέρα της γυναίκας: Όμορφες, έξυπνες, σοβαρές, καλές μητέρες και δημιουργικές

Ημέρα της γυναίκας: Όμορφες, έξυπνες, σοβαρές, καλές μητέρες και δημιουργικές

Η περίπτωση της 47χρονης ηθοποιού Τζένιφερ Γκάρνερ, που επιλέχθηκε ως “Γυναίκα της χρονιάς” από το περιοδικό People, στο οποίο εξηγεί πως τα βγάζει πέρα ως ηθοποιός, επιχειρηματίας και μητέρα!

…………………………………………..

Κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου ψάχνουν ανάμεσα στις πιο γνωστές και ελκυστικές γυναίκες για να αναδείξουν αυτήν που θα πάρει τον τίτλο της χρονιάς με κριτήρια, που κάθε φορά διαφέρουν.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δεν παίρνουν τον τίτλο οι πιο όμορφες, που παρελαύνουν  στις πασαρέλες των καλλιστείων, αλλά αναδεικνύονται αυτές, που συγκεντρώνουν άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι οι επιτροπές των κριτών έχουν διαμορφώσει ένα πρότυπο γυναίκας, που περιλαμβάνει μια σειρά αρετών. Πρέπει δηλαδή να είναι Όμορφες, έξυπνες, σοβαρές, καλές μητέρες και δημιουργικές.

Με αυτά τα κριτήρια το παγκοσμίου κύρους περιοδικό People ανέδειξε τον προηγούμενο χρόνο ως γυναίκα της χρονιάς σε μια διάσημη ηθοποιό, που όμως είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας και μητέρα τριών παιδιών.

Η Τζένιφερ Γκάρνερ με τα παιδιά της σε βόλτα αναψυχής μετά τις υποχρεώσεις

Ειδικότερα η 47χρονη ηθοποιός Τζένιφερ Γκάρνερ επιλέχθηκε για το ένθετο Beautiful Issue του περιοδικού People, στο οποίο μεταξύ άλλων εξηγεί πως τα βγάζει πέρα ως ηθοποιός, επιχειρηματίας και μητέρα

Η Τζένιφερ Γκάρνερ, όπως είπε η ίδια στη συνέντευξή της στο περιοδικό, ποτέ δεν στηρίχθηκε στην εμφάνισή της. Μάλιστα, αποκάλυψε τα μυστικά της ενάντια στο πέρασμα του χρόνου, με το πιο σημαντικό ότι δεν αφήνει την εμφάνιση της να «παίξει» με την αυτοεκτίμηση της.

«Δεν ήμουν ποτέ ένα από τα όμορφα κορίτσια που μόλις άφησαν πίσω τους την ανασφάλεια και δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο ελκυστικό. Δεν ήταν μέρος της ζωής μου κάτι τέτοιο», δήλωσε και εξήγησε ότι η οικογένειά της είναι αυτή που ενθάρρυνε τη στάση ζωής της.

«Ένιωθα καλά με τον εαυτό μου από μικρή, αυτό είναι το μυστικό. Οι ωραίες εμφανίσεις δεν ήταν σημαντικό θέμα στη δική μας οικογένεια. Δεν θυμάμαι ποτέ τους γονείς μου να μου λένε «είσαι πάρα πολύ όμορφη»», είπε χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Γκάρνερ.

Πως και που γιορτάζεται η Ημέρα της γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 στην Κοπενχάγη ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η μέρα είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Καμπότζη, την Κίνα (μόνο για γυναίκες), την Κούβα, τη Γεωργία, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ερυθραία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, το Λάος, τη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Νεπάλ, την Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και τη Ζάμπια.[37]

Σε ορισμένες χώρες, όπως το Καμερούν, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία και η Χιλή η μέρα δεν είναι αργία, αλλά εορτάζεται ευρέως.

Την ημέρα αυτή συνηθίζεται οι άντρες να δίνουν δώρα στις γυναίκες της ζωής τους (φίλες, μητέρες, σύζυγοι, αρραβωνιαστικοί, κόρες, συνάδελφοι κτλ.) λουλούδια και μικρά δώρα.

Σε ορισμένες χώρες (όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία) γιορτάζεται επίσης ως ισοδύναμο της Ημέρας της Μητέρας, όπου τα παιδιά επίσης δίνουν μικρά δώρα για τις μητέρες και τις γιαγιάδες. Στη Ρωσία, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο χρόνο και έχει γίνει απλά μια μέρα για να τιμήσει τις γυναίκες και την γυναικεία ομορφιά.

Το ΕΚΘ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά τις γυναίκες του σήμερα και δεν ξεχνά τον ιστορικό ρόλο τους, στους συνδικαλιστικούς και εργατικούς αγώνες, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

Οι αγώνες αυτών των γυναικών συνεχίζουν να εμπνέουν όλες τις γυναίκες του σήμερα, καθώς και το σύνολο των εργαζομένων.

Το Ε.Κ.Θ. τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, και στηρίζει την κοινή δράση που πραγματοποιείται την ίδια μέρα σε όλο τον πλανήτη, θέλοντας να δώσουν το δικό τους μήνυμα για τα χτυπήματα που δέχονται μέσα από τους πολλαπλούς τους ρόλους.

Η προώθηση της ισότητας και η διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων παραμένουν σημαντικά αιτήματα σε πολλές περιοχές του κόσμου, την ώρα που οι εργαζόμενες γυναίκες μέσα από έναν καθημερινό αγώνα έρχονται αντιμέτωπες με την κοινωνική εκμετάλλευση, με μικρότερες αμοιβές, με ευέλικτες μορφές εργασίας, με το φόβο του εκφοβισμού   και της απόλυσης αν αναπτύξουν φωνή και συνδικαλιστική δράση, αν κάνουν οικογένεια ή ακόμα και αν διεκδικήσουν μια εξέλιξη  στο εργασιακό τους περιβάλλον”.