Να μπούν στο «κόκκινο» οι Π.Ε  Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς και άλλοι δύο νομοί, εισηγείται η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα, με στόχο να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα η εισήγηση αφορά τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, αλλά της Λάρισας. Ήδη στο κόκκινο βρίσκονται άλλες επτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Οι ειδικοί ωστόσο, δεν κάνουν εισήγηση για τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, καθώς όταν μια περιοχή περνά στο επίπεδο 4, αυτομάτως τίθενται σε ισχύ μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αυτές είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή σύσκεψή της η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι σε αυτές και οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με 3 προϋποθέσεις:

– Με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
– Με πιστοποιητικό νόσησης.
– Με rapid test

Προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 435 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έναντι 560 για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές, το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 18%.

Η όλη εικόνα στα νοσοκομεία επιβαρύνεται με εισαγωγές ασθενών, από γειτονικούς νομούς, όπου παρατηρείται επίσης μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας.