ÅíçìÝñùóç ôùí óõíôáêôþí õãåßáò ãéá ôçí ðïñåßá ôçò ðáíäçìßáò ôïõ COVID-19 óôçí ÷þñá ìáò,ÓÜââáôï 2 Ìáúïõ 2020 (EUROKINISSI/POOL PHOTO /ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ÓÔÏËÇÓ)

Δύο νέοι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό σημειώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 168, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν μόνο τρία, φτάνοντας συνολικά  στα 2.853, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης των μέτρων προστασίας και ιδίως της τήρησης των αποστάσεων, αναφέροντας παραδείγματα μετάδοσης της νόσου από σημεία με πολυκοσμία.

Αναλύοντας το σύνολο των κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 55% αφορά άνδρες, ενώ 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.4736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όσον αφορά στους νεκρούς οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 21 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Εξ αυτών, 8 είναι γυναίκες και το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, συνολικά 98 άτομα εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων

Επιστρέφοντας έμμεσα στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, όπου αναμένεται τη Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους, ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο.

«Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών» είπε και συμπλήρωσε πως:

«Οι κοροναϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας».

Πως σημειώνονται οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου

Αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου ο κ. Τσιόδρας μίλησε για κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος» κατέληξε.