Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων αποκαλύπτει σήμερα, Τετάρτη, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 55 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό προέρχεται από περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης. 

Τα νέα κρούσματα στους νομούς της Θράκης προκαλούν ανησυχία στις αρχές, που εντείνουν τα μέτρα στον Εχίνο και σε άλλα χωριά του δήμου Μύκης, καθώς και στην περιοχή του Ίασμου Ροδόπης.

Από το σύνολο μόνο ένα κρούσμα είναι εισαγόμενο, κάτι, που καθησυχάζει τις αρχές για το ενδεχόμενο εισαγωγής φορέων του ιού από το εξωτερικό, είτε με πτήσεις, είτε οδικώς από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θάνος Τσώνης τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε, διότι ο κορονοϊός υπάρχει”.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3203, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 698 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1796 (56.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 72.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 187 θανάτους συνολικά στη χώρα. 57 (30.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Η κίνηση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Με την κίνηση να αυξάνεται καθημερινά συνεχίζεται η «κάθοδος» των Βαλκάνιων επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους επαγγελματίες του τουρισμού, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στον Προμαχώνα, η αστυνομία αναφέρει ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί καθυστερήσεις, ενώ τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη, η στελέχωση του συνοριακού σταθμού έχει ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση όχι μόνο μεταξύ των 27χωρών της ΕΕ (συν της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας) αλλά και των Σέρβων πολιτών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θάνος Τσώνης, καθημερινά οι τουρίστες αυξάνονται και οι κρατήσεις ειδικά στη Θάσο και τη Σαμοθράκη αρχίζουν να βελτιώνονται.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε, διότι ο κορονοϊός υπάρχει. Χρειάζεται προσοχή και λήψη των μέτρων υγιεινής και των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται». «Γι’ αυτό», σημειώνει, «όσοι κάνουν το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, περιμένουν μια μέρα στο ξενοδοχείο του προορισμού τους, μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα».