Πρόεδρος ΕΟΦ: παρακολούθηση  για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

…………………………………………….

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, που συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι προ των πυλών και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε αρχικά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού για τη γρίπη και στη συνέχεια μίλησε για τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δηλαδή στην παρακολούθηση του νέου φαρμάκου για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Πιο αναλυτικάο κ Φιλίππου ανέφερε:

«Περάσανε τρεις μήνες από την ανακοίνωση του σχεδίου εμβολιασμού για τη γρίπη. Θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Συνταγογραφήθηκαν 2.650.000 εμβόλια και έγιναν 3.400.000, ενώ στην αγορά δόθηκαν 3,9 εκατ. Η σχεδιαστική πολιτική ήταν επαρκής και είμαστε ικανοποιημένοι.

Τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των πυλών. Ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και να τις διασφαλίσει.

Θέλω να αναφερθώ στην κίτρινη κάρτα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Κάθε φάρμακο, παρακολουθείται η πορεία του σε βάθος χρόνου. Ο ΕΟΦ θα καταγράψει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και θα γίνει κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τον ΕΟΦ, των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Ήμασταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που φέραμε φάρμακα με μονοκλινικά αντισώματα.”