Μια νέα πραγματικότητα ανοίγεται στο θέμα του εμβολιασμού ιδίως για τους ηλικιωμένους και τους επιφυλακτικούς μετά την έγκριση  σειράς πρωτεϊνικών εμβολίων, όπως το Novavax.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας σημείωσε: «Θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.

Η διαφορά των πρωτεϊνικών από τα mRNA εμβόλια

Πλέον πέρα από τα mRNA εμβόλια, θα έχουμε στη διάθεσή μας και τα πρωτεϊνικά, με τις δύο κατηγορίες εμβολίων να έχουν και μια διαφορά.

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S-πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Τον Απρίλιο στην Ελλάδα τα εμβόλια Sanofi

Μετά την ανακοίνωση ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα φτάσουν στη χώρα μας τα αμερικανικά εμβόλια της Novavax, η χθεσινή ενημέρωση επιφύλασσε ακόμη μία σημαντική είδηση, αφού στη «μάχη» κατά της πανδημίας θα μπει ακόμη ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, εκείνο της Sanofi.

Στην εν λόγω ανακοίνωση προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, αποκαλύπτοντας ότι τα εμβόλια της Sanofi αναμένονται εντός του Απριλίου.

Τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου εμβολιασμοί με Novavax

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πρώτοι εμβολιασμοί με πρωτεϊνικά σκευάσματα θα ξεκινήσουν από τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

«Η πρώτη παράδοση (των εμβολίων Novavax) αναμένεται 21 Φεβρουαρίου, και το εμβόλιο θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σε όλη τη χώρα», επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ευκαιρία εμβολιασμού για τους διστακτικούς με τα mRNA

Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού, σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να εμβολιαστούν.

«Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα παραλαμβάνει 168.000 εμβόλια Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις