Σε δίκοπο μαχαίρι εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της αύξησης του ιϊκού φορτίου στην Αττική και σε άλλες “κόκκινες” περιοχές, καθώς από την μια πλευρά εμφανίζεται αδήριτη η ανάγκη λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας, ενώ από την άλλη προβάλλει ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης.

Πάντως φαίνεται ότι επιλέγεται ο δρόμος της παρέμβασης με νέα μέτρα καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και χθες ανήλθαν για πρώτη φορά σε τετραψήφιο αριθμό, φτάνοντας τα 1.261. Επίσης υπάρχει ο φόβος της διασποράς σε τέτοιο βαθμό ώστε να μιλάμε για τρίτο – οδυνηρό κύμα.

Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει και τα στοιχεία των επόμενων 48 ωρών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι ο ρυθμός αύξησης θα συγκρατηθεί και το ζητούμενο είναι σε τι επίπεδα θα σκαρφαλώσουν τα κρούσματα. Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι σε ετοιμότητα για έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πλέον όλα είναι στο τραπέζι προκειμένου να συγκρατηθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα. Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Αττική, την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου χθες εντοπίστηκαν 649 νέα κρούσματα.

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή την στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει προληπτικά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα πριν η πίεση μεταφερθεί στο ήδη υπό δοκιμασία σύστημα υγείας. «Δεν ήμαστε ακόμα στο σημείο για ένα ολικό lockdown» σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο καθώς η κατάσταση είναι δυναμική. Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21.00 και στην Αττική.

Δεν θα ξανακλείσουν τα σχολεία

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους.

Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 ναι και 12 όχι, ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.

Διαρκείς συσκέψεις γίνονται και για την πορεία των εμβολιασμών. Υπό διερεύνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες είναι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή του εμβολιαστικού πλάνου όσων αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο, από το οποίο αναμένεται να λάβει η χώρα μέχρι και τον Μάρτιο περισσότερες από 200 χιλιάδες δόσεις.

Εξετάζεται η χορήγηση του σε όσους είναι κάτω από τα 65 έτη και ο προγραμματισμός για το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει γεωγραφικά και επαγγελματικά κριτήρια. Θα μπορούσε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις, να χρησιμοποιηθεί για τους εμβολιασμούς στα νησιά όπου πραγματοποιούνται οριζόντια ή να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πλάνο όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας ή εργαζόμενοι σε επαγγέλματα πρώτης γραμμής, οι οποίο έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες πληθυσμού.