“Από τα 1.576 θύματα της νόσου COVID και των επιπλοκών της, που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την αναμνηστική δόση”.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό δείκτη των θανάτων σε όλες τις χώρες, υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι», εξηγεί ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσουν μια δεξαμενή που θα συντηρεί τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και θα διαταράσσει τη λειτουργία τους τούς επόμενους μήνες. Το ίδιο θα συμβαίνει και με άλλους 300.000 ενηλίκους-δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου COVID και των επιπλοκών της, που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την αναμνηστική δόση.

Η υποχώρηση των κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και νεκρών, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου, ιδίως με τους εμβολιασμούς της αναμνηστικής και της πρώτης δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, θα κριθεί την προσεχή Τετάρτη από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τι θα ισχύσει τον Φεβρουάριο στην εστίαση, στη διασκέδαση, στα γήπεδα, στην τηλεργασία. Το σίγουρο είναι ότι η χρήση της ειδικής προστατευτικής μάσκας ή της διπλής μάσκας θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη.

Η Omicron έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης

Η επέλαση της Omicron, που έγινε αισθητή μετά την Πρωτοχρονιά, φαίνεται να ολοκληρώθηκε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που προσδιόριζαν την κορύφωσή της μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. «Το κύμα της Omicron στη χώρα μας έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που αναμένουμε να φανεί και στην πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά πόσο όμως η συρρίκνωση θα συνεχιστεί είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Με βάση την πορεία της πανδημίας και σε προηγούμενα κύματα, αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε ένα πλατό, το οποίο πιθανώς θα είναι υψηλότερο από αυτό της Delta όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου έχει υποχωρήσει κατά 35% και κάτω από 20.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, παρότι μειώθηκε κατά 26% από την περασμένη εβδομάδα· εκτιμάται ότι περίπου 170.000 άτομα έχουν ενεργή λοίμωξη COVID-19 έναντι 230.000 ενεργών κρουσμάτων που καταγράφονταν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η εικόνα ύφεσης στην επικράτεια «θολώνει» ελαφρά από την αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα στην Κρήτη και στην Αχαΐα, που προαναγγέλλουν νέα τοπική έξαρση, καθώς και αύξηση των νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Τέσσερα στα 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Κατά την περασμένη εβδομάδα, όμως, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.