Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

“Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου” όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. “Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές”, τόνισε.

Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).

Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα.

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων  η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Γκ. Μαγιορκίνης: Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.

Μ. Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.