Το κεντρικό στοιχείο της είδησης, που προκύπτει από την περιπέτεια μιας 14χρονης στο εγκαταλειμμένο διδακτήριο της Περαίας δεν είναι ότι αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό την εποπτεία επιμελητή ανηλίκων, οι επτά νεαροί, που φέρονται ως δράστες, ούτε ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας μιας ανήλικης.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της όλης υπόθεσης έχουν μόνο σημασία αν τα δει κανείς από την στενή ποινική σκοπιά.

Σχόλιο: Νίκος Δημαράς

Εδώ όμως τα πράγματα έχουν άλλη διάσταση με καίρια κοινωνιολογική σημασία και με την ανάδειξη σειράς ερωτημάτων για το παιδαγωγικό μας σύστημα, για τον ρόλο της οικογένειας, για τις σχέσεις γονέων και παιδιών, για το διαδίκτυο, για το τι βλέπουν τα παιδιά στις πάσης φύσεως εκπομπές, στο youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν  παιδιά 13-17 ετών να ρωτούν το κοριτσάκι αν έχει δει ταινίες σαδομαχιστικού περιεχομένου, αφού του έχουν δέσει τα μάτια…

Το ποια αδικήματα διαπράχθηκαν ή όχι στο παλιό διδακτήριο της σπουδαίας άλλοτε Σχολής “Κοραή” της Περαίας είναι θέμα του εισαγγελέα, του ανακριτή και των δικηγόρων.

Εδώ όμως ανακύπτουν τεράστια ζητήματα:

  • Αυτή είναι η εικόνα των ενδιαφερόντων της σημερινής νεολαίας, έστω ενός μικρού τμήματος;
  • Πως είναι δυνατόν παιδιά 13, 14 και 17 ετών να στήνουν σκηνικό σεξουαλικών πράξεων βίας σε βάρος μιας ανήλικης, που υποτίθεται ότι έτρεφε αισθήματα για ένα από τα αγόρια αυτά;
  • Άραγε αυτά τα παιδιά δεν έχουν ακούσει κάτι για τις αξίες της ζωής, για την ηθική διάσταση της συμπεριφοράς απέναντι στο γυναικείο φύλλο και για τις ομορφιές του αληθινού έρωτα;
  • Έχουν ακούσει από γονείς και δασκάλους για την αποφυγή της άσκησης βίας και μάλιστα σε βάρος ενός κοριτσιού, που μόλις βγαίνει στον προθάλαμο της φυσιολογικής και όμορφης ερωτικής ζωής;
  • Και ποια είναι τα αποτελέσματα της κοινωνικής αγωγής αλλά και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία;
  • Τι κάνουν οι σχολές γονέων; Όλα για το “θεαθήναι” συμβαίνουν σ΄αυτή την χώρα;
  • Τέλος τι κάνουν η πολιτεία και οι τοπικές αρχές για αυτό το παλιό διδακτήριο, όταν προκύπτει από τις καταθέσεις ότι “το μέρος όπου συνέβησαν όλα αυτά είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο στην Περαία και πως την δεδομένη χρονική στιγμή υπήρχαν κι άλλοι μαθητές σε άλλους χώρους, καθότι πρόκειται για στέκι…”;

Είναι βέβαιο πως τα ερωτήματα δεν θα απαντηθούν, αλλά αυτή η ιστορία του παλιού σχολείου της Περαίας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για μελέτη και προβληματισμό. Πρέπει να αναταράξει συνειδήσεις και να ξεσηκώσει γονείς και εκπαιδευτικούς για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Μόνο από αυτή την άποψη έχει σημασία να παραθέσουμε τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τα όσα λένε οι νεαροί κατηγορούμενοι, αλλά και η παθούσα ανήλικη στην καταγγελία της.

……………………………………………………………….

Εδώ τα στοιχεία του ρεπορτάζ από το protothema.gr:

Για το πλημμέλημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας κατηγορούνται με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι 7 ανήλικοι εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό εις βάρος μιας 14χρονης στη Περαία της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το δικαστήριο αποφάσισε και για τους 7 αναμορφωτικά μέτρα, όπως την ανάθεση επιμέλειας σε επιμελητή ανηλίκων, μια φορά το μήνα. Ακόμη επεβλήθη το αναμορφωτικό μέτρο της συνδιαλλαγής ανήλικου δράστη και θύματος, σύμφωνα με το άρθρο 122ΠΚ (Εγκύκλιος Εισ ΑΠ) και εν γένει για εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών των πράξεων τους. Παρακολούθηση κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι οι δυο εκ των 7 ανήλικων, ηλικίας 14 ετών, οι οποίοι εγκατέλειψαν το σημείο νωρίτερα από τους υπόλοιπους, επεβλήθησαν τα αναμορφωτικά μέτρα της επίπληξης και της ανάθεσης επιμέλειας σε επιμελητή ανηλίκων.

“Κάποια έγιναν με την θέλησή της και κάποια όχι…”

Κατά την διάρκεια των απολογιών τους ενώπιον του ανακριτή, οι νεαροί υποστήριξαν ότι «έγιναν κάποιες θωπείες αλλά με την συγκατάθεση της 14χρονης» ενώ η ίδια είπε πως κάποια πράγματα τα έκανε με την θέληση της και κάποια άλλα με το ζόρι, καθώς την πίεζαν να ενδώσει στις επιθυμίες τους.

Σημειώνεται ότι το μέρος όπου συνέβησαν όλα αυτά είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο στην Περαία και πως την δεδομένη χρονική στιγμή υπήρχαν κι άλλοι μαθητές σε άλλους χώρους, καθότι πρόκειται για στέκι. Η 14χρονη με τους 7 άλλους ανήλικους είχαν απομονωθεί σε μια τάξη και όταν όλα τελείωσαν αποχώρησαν όλοι μαζί.

Oι απολογίες ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι. Tουλάχιστον ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται πως παραδέχτηκε ότι ασέλγησε στην 14χρονη με την ανοχή της. Άλλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι ήταν παρόντες αλλά δεν ακούμπησαν το κορίτσι, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν αποχωρήσει πριν από το περιστατικό.

«Φτάσαμε μέχρι το όριο της θωπείας. Στα οπίσθια και στο στήθος. Όλα ήταν με τη συναίνεση της παθούσας. Σε κανένα σημείο δεν έδειξε ότι ενοχλείται από όλα όσα συνέβησαν. Δεν καταλάβαμε κάτι κακό εκείνη τη στιγμή καθώς δεν εξέφρασε την ενόχλησή της».

Με αυτά τα λόγια εμφανίστηκαν ενώπιον του ανακριτή, ορισμένοι από τους ανηλίκους οι οποίοι καταγγέλθηκαν πως επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά 14χρονη μαθήτριας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν έκαναν κάτι χωρίς τη συγκατάθεσή της. Οι δύο από τους δράστες φαίνεται πως δεν συμμετείχαν στην καταγγελλόμενη επίθεση.

«Ο πελάτης μου αυτό το οποίο λέει και φαίνεται απ’ τη δικογραφία είναι πως ήταν στο χώρο για περίπου 15 λεπτά και μάλιστα όχι συνεχόμενα. Σε κανένα σημείο δεν είδε να συμβαίνει κάτι. Αποχώρησε άμεσα από το σημείο και άρα δεν έχει καμία γνώση της ουσίας του περιστατικού», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ», ο Δημήτρης Σαρρής, συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των επτά ανηλίκων, που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Η 14χρονη φέρεται να έτρεφε αισθήματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο οποίος την παρότρυνε να συναντηθούν εκεί, χωρίς όμως να την ενημερώσει ότι μαζί του θα είναι κι άλλα άτομα, τα οποία προφανώς είχε ειδοποιήσει λίγο νωρίτερα.

Τι φέρεται να είπε η ανήλικη

Η κοπέλα μόλις είδε ότι η κατάσταση άρχισε να αγριεύει, προσπάθησε να φύγει, όμως η ομάδα των επτά ανήλικων, οι έξι των οποίων ελληνικής καταγωγής κι ο ένας Αλβανικής αλλά γεννημένος στην Ελλάδα, δεν την άφησαν και την κράτησαν με το ζόρι.

Ο νεαρός που της έδωσε ραντεβού στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, φέρεται να έφυγε κατά την διάρκεια των αποτρόπαιων πράξεων μαζί με έναν φίλο του για να παραμείνουν στο σημείο οι υπόλοιποι πέντε.

Οι ανήλικοι, όπως είπε η κοπέλα, της έδεσαν τα μάτια με ένα μαντήλι, την ρώτησαν αν παρακολουθεί ερωτικές ταινίες με σοδομαζοχιστικό περιεχόμενο και μετά άρχισαν να την χαϊδεύουν και να την φιλάνε.

«Μου έκαναν πράγματα παρά την θέληση μου» είπε η 14χρονη στους αστυνομικούς, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ολοκληρωμένη ερωτική πράξη.

Στην ερώτηση των αστυνομικών «αν εκσπερμάτισε κανείς απ’ αυτούς», η 14 χρονη απάντησε”δεν ξέρω γιατί είχα δεμένα τα μάτια”…

Ο νεαρός που της έδωσε ραντεβού στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, αργότερα την ρώτησε τι συνέβη, εκείνη του εξήγησε και τότε αυτός απάντησε με την εξής φράση: « Έλα ρε θα τους σκίσω», ρωτώντας την αν προτίθεται να τους καταγγείλει στην αστυνομία

Εκείνη φέρεται να απάντησε μονολεκτικά: «Ψήνομαι»….