Εικόνα αμείωτης διασποράς του κορωνοϊού και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης παρουσιάζει σχεδόν ολόκληρη η χώρα, σύμφωνα και με τον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με τον δείκτη θετικότητας να έχει «πιάσει» ή και ξεπεράσει το όριο συναγερμού του 4%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα 467 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν χθες αλλά και με τις δεκάδες εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία της πόλης.

Συνολικά, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 1.155, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Στις 6 Μαρτίου οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 556 και πλέον έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 1.000 και βρίσκονται σε μία συνεχώς ανοδική πορεία. Κι αυτό ενώ οι μνήμες για τους υγειονομικούς αλλά και τους πολίτες είναι νωπές από τις σκηνές που εκτυλίσσονταν τον περασμένο Νοέμβριο στο σύστημα υγείας.

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται επιπλέον τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη διασπορά του κορωνοϊού.

Αφενός η Αχαΐα που εδώ και περίπου δύο μήνες αδυνατεί να περιορίσει τις νέες λοιμώξεις –σήμερα καταγράφηκαν 119- και βλέπει τα νοσοκομεία της να κατακλύζονται καθημερινά από ασθενείς με covid-19 και αφετέρου η Λάρισα και η Κοζάνη που την τελευταία εβδομάδα σημειώνουν σημαντικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν 112 και 91 νέα περιστατικά αντίστοιχα. Δεκάδες ήταν και οι εισαγωγές προς τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Λάρισας.

Σε Αττική και Κρήτη το 77% της βρετανικής μετάλλαξης

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη εβδομάδα η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη, όπου καταγράφεται πάνω από το 77% των συνολικών μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μετάδοση του ιού και την επέκταση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση 606 επιλεγμένων νέων δειγμάτων της περιόδου 9 Ιανουαρίου – 23 Μαρτίου 2021 που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν συνολικά 475 δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης και μόλις 3 της Νοτίου Αφρικής, οριοθετώντας το ποσοστό επικράτησης της πρώτης στο 94%.

Η βρετανική μετάλλαξη, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της στο κέντρο της Αθήνας με 816 στελέχη συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου (1.553). Η αυξημένη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα από την οποία χαρακτηρίζεται, εξηγούν εν μέρει τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, η οποία βάλλεται ολόκληρη από στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης.

Το Ηράκλειο συγκεντρώνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 295 στελεχών από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου, το Ρέθυμνο ακολουθεί με 70, ενώ Λασίθι και Χανιά κλείνουν την τετράδα με 42 και 28 στελέχη αντίστοιχα.

Συνέπεια της σημαντικής διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης στην περιοχή της Κρήτης αποτελεί και η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, στα οποία χθες νοσηλεύονταν 137 ασθενείς.