Αναποτελεσματικό το σύστημα, που θέλει να εφαρμόσει και πάλι ο κ. Τσουβάλας. Ανάγκη από μέσα, εξοπλισμό και ουσιαστικές αρμοδιότητες έχει ο κλάδος.-

 

Την έντονη αντίδραση των αστυνομικών όλων των βαθμών προκαλούν οι απειλές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Τσουβάλα για κλείσιμο των Τμημάτων Ασφαλείας σε όλη τη χώρα, λόγω δήθεν μειωμένης απόδοσης.

Οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη αναδιάρθρωση ξάφνιασαν και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, που δεν είχαν προηγουμένως οποιαδήποτε συζήτηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Για το όλο θέμα. Ούτως ή άλλως, όμως, οι αστυνομικοί αντιδρούν τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία έπρεπε να δίνει βάρος σε άλλα ζητήματα, κυρίως οργανωτικά και ανανέωσης μέσων και εξοπλισμού για το έργο των υπηρεσιών τάξης και ασφάλειας. Και επειδή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες, ούτε να καλύψει τα κενά για τις περιπολίες, στρέφεται σε λύσεις, που θα αποβούν σε βάρος της αποδοτικότητας των υπηρεσιών και της ασφάλειας των πολιτών. “Περιμέναμε, λένε αρκετοί αστυνομικοί, να δούμε πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των περιπολιών, όταν το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αποσπάσει εκατοντάδες συναδέλφους  από τις φρουρές “υψηλών προσώπων”, όπως υπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων κ.ά. Βλέπουμε όμως δυστυχώς ότι αυτό δεν προχωράει και έτσι βρήκαν την εύκολη λύση της αποδυνάμωσης των Τμημάτων Ασφαλείας.”

Μία άλλη παράμετρος που τίθεται από τους αστυνομικούς είναι αυτή της απονεύρωσης του ρόλου της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα. “Μας έχουν δέσει τα χέρια”, τονίζουν οι ίδιοι αστυνομικοί. “Ούτε τον Ρουβίκωνα μπορούμε να πειράξουμε, ούτε τις ομάδες αναρχικών – αντιεξουσιαστών, που συχνά καίνε την Αθήνα και αναστατώνουν την Θεσσαλονίκη, ούτε και τους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Και όποιους συλλαμβάνουμε σε λίγες μέρες τους βλέπουμε να κυκλοφορούν πάλι ελεύθεροι. Φαίνεται  ότι η πολιτική ηγεσία συγχέει την ανάγκη της ελεύθερης δημοκρατικής λειτουργίας με την ασυδοσία και την αυθαιρεσία. Σε ποια πολιτισμένη κοινωνία συμβαίνουν αυτά; Με νόμους και κανόνες δεν λειτουργούν όλα τα δυτικά κράτη, όπου γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών;”

Τέλος οι αστυνομικοί τονίζουν ότι θα αντιδράσουν απέναντι στις όποιες ρυθμίσεις, που υποβαθμίζουν το έργο τους και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.      

 

Οι προειδοποιήσεις του αρχηγού

 

Σε σαφείς προειδοποιήσεις για κατάργηση των Τμημάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ που ασχολούνται με την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών, προχώρησε ο αρχηγός της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας σε συγκέντρωση -το βράδυ της Πέμπτης- στελεχών των διωκτικών αρχών.

Όπως γράφει το “VIMA.GR” Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία των συγκεκριμένων τμημάτων να προχωρήσυν σε περιπολίες αλλά και να έχουν – κυρίως τις νυκτερινές ώρες – αξιωματικό υπηρεσίας . Και ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα θα υπάρξει σφράγισμα των τμημάτων αυτών μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μίλησε με κολακευτικά σχόλια για παλιά πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ . Ωστόσο σύμφωνα στη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν αναφορές για “κακή ενημέρωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού , οχημάτων κλπ στις συγκεκριμένες τοπικές υπηρεσίες”.

Αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη “απειλή” της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ θα επανέλθει σε ένα μοντέλο αστυνόμευσης που είχε υπάρξει την περίοδο 1999-2000 με την πλήρη αποδυνάμωση και κατάργηση των υπηρεσιών ασφαλείας -εκτός των κεντρικών μοναδων- και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με κύριο στόχο την εμφανή αστυνόμευση, τις πεζές περιπολίες κλπ. Με στελέχη της Κατεχάκη να αναφέρουν το βράδυ της Πέμπτης ότι “δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν σαφές σχέδιο για κλείσιμο των τμημάτων ασφαλείας. Ομως υπάρχει σαφής προβληματισμός…” Ενα μοντέλο όμως που αποδείχθηκε μετά από λίγα χρόνια προβληματικό και υπήρξε άρον άρον η επιστροφή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για τη διαχείριση των δεκάδων περιστατικών κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών της καθημερινότητας.

Πάντως μία διάθεση υποβάθμισης τμημάτων Ασφαλείας είχε φανεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την απάφαση να μην διατεθεί σε αυτά ούτε ένας από τους 500 περίπου αστυνομικούς που ήταν μέχρι πρόσφαρα φρουροί πολιτικών, δικαστών κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από τα στελέχη των διωκτικών αρχών να εξασφαλίζουν, με κάθε τρόπο και παρά τις ελλείψεις προσωπικού, να υπάρχουν πεζες και εποχούμενες περιπολίες.