Ταυτοποιήθηκε η σορός της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη. Είχε βρεθεί νεκρός και ο άνδρας της. Δύσκολο και μακάβριο το έργο στην ιατροδικαστική υπηρεσία.-

 

Μετά από έξι μέρες, αγωνίας και ποικίλες αντιδράσεις συγγενών θυμάτων και πολιτών  η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανέρχεται σε 25.

Ωστόσο, οι ελπίδες για τους αγνοούμενους έχουν χαθεί, παρά το γεγονός ότι μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, θα θεωρούνται ότι είναι αγνοούμενοι, με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο αριθμός των νεκρών να αγγίξει ακόμα και τους 110, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν επιζώντες μία εβδομάδα μετά.

Ο αριθμός των αγνοουμένων θεωρούνταν ένα δύσκολο έργο για την Πυροσβεστική δεδομένου του αλαλούμ που επικρατούσε μεταξύ των υπηρεσιών αυτές τις ημέρες.

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, ανακοίνωσε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ 28 σοροί ακόμα εκκρεμούν προς ταυτοποίηση (μπορεί να περιέχουν παραπάνω από ένα DNA έκαστος ή περισσότεροι σάκοι να έχουν ένα DNA).

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων της Αττικής κατέληξαν, ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν αυτοί έχουν υπολογιστεί στον αριθμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα η πυροσβεστική, ή αν προστίθεται στον συνολικό αριθμό των μέχρι τώρα θυμάτων και αν οι τέσσερις περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των θυμάτων ή αν πρόκειται για νέους νεκρούς.

Στη συνέχεια με νεότερη ανακοίνωση της η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι δεν πρέπει να προστίθεται «ο αριθμός των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους» και συνέχισε: «Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι», χωρίς όμως να δίνει και πάλι μια απάντηση στον αριθμό των νεκρών.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε: «Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικης από τη διαδικασία και τη ταυτοποίησης προκύπτει ότι: Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην υπηρεσία μας και για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται» και συνέχισε:

«Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν τέσσερα άτομα τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής».

Οργή για την καθυστέρηση

Όλες αυτές τις μέρες δεν υπήρχε καμία ιδέα για τον αριθμό των αγνοούμενων ούτε κατά προσέγγιση, με την αρμόδια υπηρεσία να αρνούνταν να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.

Συγγενείς καλούνταν στο νεκροτομείο προκειμένου, παρά την άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση, να επιβληθούν σε εξετάσεις DNA ώστε να γίνουν οι εξακριβώσεις.

Η καθυστέρηση είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών οι οποίοι ζητούσαν καθημερινά, ακόμα και μέσα από τα social media, να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός.

Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες είχαν δημιουργήσει το tweet #πόσοι_είναι_οι_αγνοούμενοι ζητώντας από κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αποκαλύψεις.

Ταυτοποιήθηκε η Χρύσα Σπηλιώτη

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο facebook η ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου γράφοντας τα εξής: «Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή».

Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που έτρεξαν να σωθούν από τις φλόγες όταν η πύρινη λαίλαπα τύλιξε το Μάτι, την περασμένη Δευτέρα.

Μαζί της ήταν ο σύζυγος της Δημήτρη Τουρνάβιτης, η σορός του οποίου είχε ήδη ταυτοποιηθεί την Παρασκευή με το DNA της κόρης του Αλίκης.

ΠΗΓΗIN.GR/ CNN GREECE.GR