Αμυδρές ελπίδες άφησαν κατά την σημερινή (Μ. Δευτέρας) ενημέρωση των δημοσιογράφων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά τις 27 Απριλίου, εφόσον υπάρξουν ενθαρρυντικά στοιχεία για μείωση της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα εφαρμοστούν οι οδηγίες χαλάρωσης συμφώνησε ότι θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά, ότι θα τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης και ότι πιθανότατα να είναι υποχρεωτικές και οι μάσκες. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση για το αν θα επιτραπεί το μπάνιο στη θάλασσα ανέφερε ότι θα μπορούσε να συμβεί και αυτό αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τους λουομένους.

Δέκα νέα κρούσματα – 116 οι θάνατοι

Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 2.245.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 61 άνθρωποι, ενώ 116 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε περισσότερα 2.425.000 κρούσματα ανά τον κόσμο, τονίζοντας πως 636.000 ασθενίες με κορωνοϊό ανάρρωσαν και έγινα καλά.

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 166.058 θάνατοι από τον Covid-19. Επιπλέον, σημείωσε πως στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 764.000. Σε ό, τι αφορά στην Ευρτώπη, το 97,9% των θανάτων καταγράφονται στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και το Βέλγιο.

Ν. Χαρδαλιάς: Βήμα- βήμα η άρση των μέτρων

Πιο σφιχτός ήταν στις απαντήσεις του ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου καθώς όπως τόνισε, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, προσθέτοντας ότι οι παραβάτες ήταν λίγοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν.

Ο υφυπουργός απηύθυνε ένα “ευχαριστώ” στον ελληνικό λαό που επέδειξε πειθαρχία και αίσθημα ευθύνης, όπως είπε. « Τις τελευταίες ημέρες είναι ξεκάθαρο ότι κάναμε ένα βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, δείχνοντας αποφασιστικότητα. Ο ελληνικός λαός λαός τήρησε τα μέτρα με πειθαρχεία και αίσθημα ευθύνης. Το Πάσχα θα το θυμόμαστε για πάντα, όχι γιατί το περάσαμε μακριά από τις εκκλησίες και τους φίλους, αλλά λόγω της συλλογικότητας», ανέφερε.

«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα. Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και τότε δεν χρειάζεται αστυνομία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους πολίτες για αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς . Επίσης συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι τα αισιόδοξα σημάδια μπορεί να ανατραπούν και ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός.

Αναφορικά με το Κρανίδι, όπου και βρέθηκαν σήμερα μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Μηταράκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Σήμερα βρεθήκαμε στο Κρανίδι. Μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να αποφασίσουμε μέτρα».

Αλλαγή ωραρίου για κίνηση στην παραλία Θεσσαλονίκης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση του περιορισμού κίνησης των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Απριλίου, τις καθημερινές 14:00-22:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00-22:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida.gr