“Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών (μεταλλάξεων) του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) η οποία αποδεικνύει για πρώτη φορά  “την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού”

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει την λοίμωξη.

Στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Κι αυτό διότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει προστασία της τάξεως του 33% με μέγιστο 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.

Τι υποστηρίζουν οι αντιεμβολιαστές και τι απαντά η επιστήμη

Επιμένοντας στα επιστημονικά δεδομένα, τον ήρεμο, απλό, κατανοητό λόγο η κυρία Θεοδωρίδου επικεντρώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση σε έξι «αιτιάσεις», σε έξι «δικαιολογίες» που ακούγονται και επαναλαμβάνονται από άτομα που δεν εμβολιάζονται, «ακυρώνοντάς» τες.

1. «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα»
«Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι «το εμβόλιο μπορεί να γίνεται στους πολίτες για όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων, καθώς ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, μεταξύ ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου».

2. «Περιμένω το φάρμακο»
«Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς όμως οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

3. «Ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα»
«Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Συστήνεται και για τις εγκύους, μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο, ενώ ο εμβολιασμός επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού» εξήγησε η ειδικός.

4. «Φοβάμαι τις παρενέργειες»
«Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο όμως για την περίπτωση της μίας ή των 2 παρενεργειών στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων, σε σχέση με τον πολύ πιο κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Βλέπουμε δηλαδή η ζυγαριά για πολλούς να γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας της 1 περίπτωσης στο εκατομμύριο και όχι στις δεκάδες πιθανότητες που είναι δίπλα τους» αποδόμησε και το «επιχείρημα» των παρενεργειών η πρόεδρος της Επιτροπής.

5. «Και να εμβολιαστώ μπορεί να νοσήσω»
«Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν όμως το γεγονός ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

6. «Δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ, γιατί προστατεύομαι μέσα από τον εμβολιασμό των άλλων»
«Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων» κατέληξε η καθηγήτρια.