Αρχική Κοινωνία Έβρος – τραγωδία προσφύγων: Διεθνής ντροπή για το νεκρό κοριτσάκι και ανάγκη...

Έβρος – τραγωδία προσφύγων: Διεθνής ντροπή για το νεκρό κοριτσάκι και ανάγκη άμεσης παρέμβασης προς την Τουρκία

Σε διεθνή ντροπή εξελίσσεται το θέμα των 39 προσφύγων, που 
παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου, ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τραγικό θάνατο ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ένα ακόμη παιδάκι κινδυνεύει.

Η ελληνική πλευρά ρίχνει τις ευθύνες στην Τουρκία, επιμένοντας ότι το σημείο του εγκλωβισμού βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια, αλλά από την Άγκυρα τηρείται στάση σιωπής.
Άλλοι φορείς αμφιβάλλουν για την πραγματική θέση και ζητούν άμεση παρέμβαση των εμπλεκομένων πλευρών για επίλυση του προβλήματος, που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις μετά τον θάνατο του κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού,

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν οι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας θα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί θέτοντας άμεσα το ανθρωπιστικό ζήτημα στην Ε.Ε., προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση προς την Τουρκία.
Θα έπρεπε, τονίζουν, να επιληφθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να παρέμβει, ώστε να τηρήσει η Τουρκία τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ: Να υπάρξει επείγουσα δράση

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρενέβη κάνοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές».

Στην ανάρτηση αυτή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, γράφοντας: «Ανησυχούμε επίσης βαθιά για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από λαθρέμπορους κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό πάντως, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας». 

Οι 39 πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι από την περασμένη Κυριακή.

ΕΛ.ΑΣ: Εκτός ελληνικής επικράτειας το σημείο

Στο θέμα επανήλθε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας διευκρινίσεις για τις ενέργειές της και επαναλαμβάνει ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και έχει ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

»Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

»Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

»Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

Άλλα λέει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σύμφωνα ωστόσο με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της HumanRights360, οι χάρτες του ελληνικού Κτηματολογίου όπως και οι χάρτες της google δείχνουν ότι η νησίδα βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

Στην ανακοίνωσή τους μέσω Twitter οι οργανώσεις λένε τα εξής:

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».

Μηταράκης: Δεν είναι εντός της Ελληνικής επικράτειας

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα ο υπουργός μετανάστευσης απάντησε μέσω Twitter στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που εξέφρασε τις ανησυχίες της.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Μηταράκης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.

«Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης», αναφέρει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Στη σχετική ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook την Κυριακή η κ. Σβίγκου προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν». Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ.Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαικές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».

Διεθνής κινητοποίηση και υπογραφές

Στο μεταξύ, πάνω από 2.300 είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί σε εκστρατεία, που διοργανώνει μέσω της πλατφόρμας change.org η Φραντσέσκα Νάπολι από την Ιταλία, για το ζήτημα.

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης και να δώσουν στην διερχόμενη ομάδα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της πρωτοβουλίας, που απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ.