– Μηνύματα με τον προγραμματισμό των ραντεβού τους λαμβάνουν οι πρώτοι  πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.- 

– Αναλυτικές οδηγίες από τον Κ. Πιερρακάκη  για το πώς θα κλείσετε ραντεβού και τι θα ακολουθήσει.

Τα πρώτα μηνύματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού άρχισαν να λαμβάνουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, που που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολίων  emvolio.gov.gr είναι ήδη σε λειτουργία από τις 6.00 το απόγευμα σήμερα.

Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της έδωσε από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης θα λάβει κάποιο κωδικό (αριθμός ή QR code). Με αυτόν τον αριθμό ή το QR code πάμε στο κέντρο εμβολιασμού.

Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Πιο αναλυτικά:

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός ραντεβού 

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι άνω των 85 ετών σε 10 μέρες

Ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου. Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο λόγος της προτεραιοποίησης αυτής είναι ότι η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι πολίτες της ηλικίας αυτής.

Η ηλικία αυτή συνδέεται τόσο με τη γήρανση του ανοσοποιητικού, όσο και με άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μόνο η ηλικία αποτελεί – όπως αποδεικνύεται – παράγοντα κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Ιδιαίτερα στάθηκε η κ. Θεοδωρίδου στο ερώτημα αν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Όπως εξήγησε είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση, επειδή όμως οι κλινικές δοκιμές δεν περιέχουν τέτοιες δοκιμές, η σύσταση είναι να μην γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης.

Θα παραλάβουμε 1.348.425 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις.