Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, ενώ αυξάνεται η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα,

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Νο1 ανασταλτικός παράγοντας για την ανάσχεση της πανδημίας είναι οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων, αλλά και εκείνων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Στόχος της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να βάλει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τι θα προβλέπουν τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:00 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και θα αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πλέον πολλές απαγορεύσεις για την συμμετοχή τους στην καθημερινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους με το σκεπτικό ότι είναι χώροι όπου οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με την μάσκα. Όσον αφορά τα θέατρα και τους κινηματογράφους εξετάζεται, και θεωρείται το πιθανότερο, να επιτρέπεται η είσοδος και με τεστ 48 ωρών και απαραίτητη τη χρήση μάσκας για όλους τους παρευρισκόμενους.

Με rapid tests οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 2 test την εβδομάδα.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.
Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό 65% λιγότερο

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο «όπλο» κατά του κορωνοϊού είναι το ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν μεν να κολλήσουν τον ιό, ωστόσο έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Μαρία Θεοδωρίδου: κολλάνε τον ιό και οι οι εμβολιασμένοι 

Τη διαπίστωση αυτή υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι «κολλάνε τον ιό και οι οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο. Όμως τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Οικονόμου: Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των αρνητών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι λόγοι όσων αρνούνται τον εμβολιασμό δεν είναι πια αποδεκτοί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα «δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».

Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.
Εξετάζεται εκ νέου η χρήση μάσκας παντού κι από όλους

Παράλληλα, η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι κι αυτό ένα μέτρο που εξετάζεται.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.