Πολλά κρίνονται σήμερα από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα για τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος προσήχθη στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν θα διαταχθεί ή όχι η προφυλάκιση του κατηγορουμένου, δοθέντος ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικά με την έρευνα και με το αν ο Παναγιωτόπουλος είχε οικονομικό όφελος από την ανάρτηση των ροζ βίντεο, ώστε να στοιχειοθετηθει το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Ωστόσο η ποινική δίωξη, που αναφέρεται σε σοβαρή βλάβη συγκεκριμένων προσώπων και σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων πιθανόν να οδηγήσει σε προσωρινή κράτηση, υπό το βάρος νέων καταγγελιών, αλλά και του θορύβου στα ΜΜΕ, που επηρεάζει την κοινή γνώμη. Άλλωστε υπήρξαν και δηλώσεις του υπουργού  Προστασίας του Πολίτη, που ως ένα βαθμό έδειξαν την βούληση για πάταξη τέτοιων αδικημάτων.

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος έφτασε σήμερα στον ανακριτή συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς ωστόσο οδηγήθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου από την πίσω πόρτα και όχι την κεντρική είσοδο ώστε να μην έρθει αντιμέτωπος με τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο ίδιος αναμένεται να υποστηρίξει ότι έχει διαγράψει εδώ και τρία χρόνια τα βίντεο και κάποιος άλλος τα βρήκε και τα ανέβασε σε site του εξωτερικού, χωρίς εκείνος όπως διατείνεται, να γνωρίζει το παραμικρό.
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμα τέσσερις περιπτώσεις γυναικών που φέρεται να γνωρίζουν πως έχουν πέσει θύματα της δράσης του παρουσιαστή, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τα εντοπίσουν.

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σοβαρό ενδεχόμενο να εμπλακεί η Οικονομική Αστυνομία για διερεύνηση πιθανού κέρδους από τα sextapes που ανέβαζε ο κατηγορούμενος.

Από την άλλη, η νέα καταγγελία από μια 28χρονη κοπέλα (οικογενειακή φίλη), η οποία μετά τις αποκαλύψεις, έψαξε και βρήκε και αυτή δυο βίντεο με πρωταγωνίστρια την ίδια στο σπίτι του 58χρονου παρουσιαστή, επιταχύνει τις εξελίξεις σε αρνητικό επίπεδο.

Πρέπει να αποδειχθεί ότι έβγαζε λεφτά

Όμως το πιο σοβαρό και άκρως επιβαρυντικό -σε ό,τι αφορά στην ποινική μεταχείριση για αυτόν- θα είναι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας δείξει, και το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι έβγαζε λεφτά από το “ροζ εμπόριο οπότε οι κατηγορίες δεν θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα αλλά κακουργηματικού, στο κομμάτι αυτό, με όλα τα σενάρια ανοικτά για τη συνέχεια των ερευνών.

Οι αναλυτές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να σαρώσουν με ειδικά συστήματα το «ροζ διαδίκτυο» και να εντοπίσουν αρχεία, φωτογραφίες και βίντεο που έχουν ανέβει από τον συγκεκριμένο χρήστη. Όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά και χρόνια πριν. Και σε αυτό το σημείο, τα «λαγωνικά» της Δίωξης, δίνουν ιδιαίτερη σημασία καθώς υπάρχει μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Όπως χαρακτηριστικά  δεν αρκεί να βρεθούν τα βίντεο που ανέβασε ο Παναγιωτόπουλος, όλα αυτά τα χρόνια στα κανάλια που διέθετε στα πορνογραφικά sites.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν χωρίς να το γνωρίζουν; 

Το πρώτο έχει να κάνει με τα πρόσωπα που απεικονίζονται σε βίντεο ή φωτογραφίες. Πρέπει σε πρώτη φάση να ταυτοποιηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι και ποιος ο ρόλος τους.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εντοπιστούν και να καταγγείλουν ότι είτε το βίντεο και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν χωρίς να το γνωρίζουν, είτε να καταθέσουν ότι ανέβηκαν στο διαδίκτυο χωρίς τη συναίνεση τους.

Τότε, μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του ακόμη και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο για βαρύτατες κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές και άρα αυτόφωρο, οδηγεί όχι μόνο στη σύλληψη του Παναγιωτόπουλου και παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αλλά και την προφυλάκιση του.

Επίσης, το πολύ σημαντικό, όπως είναι πως αρκεί ένα και μόνο βίντεο με ταυτοποίηση και καταγγελία για να περάσουν χειροπέδες στον πρώην συμπαρουσιαστή του «Ράδιο Αρβύλα».

Το επόμενο στάδιο των ερευνών, οι πληροφορίες λένε, θα το αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία. Και αυτό γιατί ο δεύτερος άξονας των ερευνών της Αστυνομίας, είναι να διαπιστωθεί αν ο 58χρονος όλα αυτά τα χρόνια έβγαζε χρήματα από τις «ροζ» φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβαζε κινηματογραφώντας τα θύματα του, πολλές φορές εν αγνοία τους.

Την έρευνα σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τη διενεργήσει το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, αλλά η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, που γνωρίζει πως θα κινηθεί, ποιους λογαριασμούς θα ψάξει και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «follow the money» να αποδείξει, αν πράγματι το έκανε, ότι αποκόμιζε κέρδη από το «ροζ εμπόριο».