Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έφυγε από την ζωή η γνωστή δημοσιογράφος Χαρά Τζαναβάρα, της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της “Ελευθεροτυπίας” παλιότερα, σκορπώντας θλίψη στους οικείους, στους συναδέλφους της και ευρύτερα στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής επίσημες πληροφορίες για τον θάνατο της δημοσιογράφου, ούτε οι συνάδελφοί της στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρουν κάτι σχετικό με την αιτία, που οδήγησε στην απώλεια της ζωής της, αλλά ο βουλευτής του κόμματος “ΜΕΡΑ 25” Κρίτων Αρσένης με ανάρτησή του αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν η Χαρά έφυγε από τον κορονοϊό. Προσθέτει μάλιστα ότι η δημοσιογράφος, που είχε επιβαρυμένη υγεία με καρδιολογικό πρόβλημα, ζητούσε επίμονα να εξεταστεί και να κάνει το τεστ κορονοϊού, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Επί του θέματος θα πρέπει να πάρουν άμεσα θέση η κυβέρνηση, η ΕΣΗΕΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ (το ταμείο περίθαλψης των δημοσιογράφων), διότι, αν ευσταθούν αυτά, που καταγγέλλει ο κ. Αρσένης το σύστημα που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ δεν πάει καλά.

Επίσης οι συνάδελφοί της θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση, διότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών” ναι μεν ο θάνατος της Χαράς έφερε οδύνη σε όλους, αλλά «δεν είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας που καθόρισε το τέλος».

Η Χαρά Τζαναβάρα ήταν ένα από τα πρώτα στελέχη της «Εφημερίδας των Συντακτών» και απόφοιτη ΕΜΠ, και συνέβαλε στην ανάπτυξη της εφημερίδας.

Το αφιέρωμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”

“Μια αληθινή επαγγελματίας δημοσιογράφος ακούραστη και συνεπής στις αρχές της με ότι έχει απομείνει πλέον σαν περιεχόμενο αυτής της λέξης. Αυτή ήταν η ξεχωριστή συνάδελφος και συνεταιρίστρια Χαρά Τζαναβάρα. Πώς να μιλήσεις και πώς να γράψεις για τον άνθρωπο που είχες, που είχαμε απέναντι μας όλες τις ώρες, όλες τις μέρες από εκείνη την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η «Εφ.Συν».

Μαζί μας στην Ελευθεροτυπία μαζί μας και τώρα. Ήταν από τους πρώτους εμψυχωτές, από τα πρώτα στελέχη της «Εφημερίδας των Συντακτών» και ήταν εκείνη που κατάφερε να μετατρέψει και με την ιδιότητα της, ως απόφοιτος του ΕΜΠ, ένα μικρό σχετικά χώρο σε μια λειτουργική εφημερίδα των 140 ανθρώπων. Μελέτησε, σχεδίασε και συμμετείχε η ίδια ακόμα και στις επισκευές, στη διαρρύθμιση, στην οικονομική επίπλωση, σε όλα. Με απίστευτο ζήλο και με τη βοήθεια των αγαπημένων της ανιψιών που φοιτούσαν τότε στο ΕΜΠ κυριολεκτικά τα έδωσε όλα.

Η Χαρά Τζαναβάρα με τα ρεπορτάζ της στα υπουργεία ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, συγκοινωνιών και όπως κατά καιρούς ονομάστηκαν όλα αυτά τα υπουργεία δεν άφηνε τίποτα να πέσει χάμω. Με ένα γραπτό -κατά κανόνα- ήπιο αναδείκνυε τα δύσκολα θέματα τις υπερβάσεις τις παρανομίες τα σκάνδαλα αλλά και τα καλά, τα θετικά, τα ουσιώδη

Η Χαρά ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος όμως όπως όλοι μας είχε κι εκείνη τα «κουμπιά» της. Ήταν όμως παράλληλα και ένας σταθερός άνθρωπος που από τα νεανικά της φοιτητικά χρόνια στη χούντα και στη μεταπολίτευση επέλεξε την αριστερά παραμένοντας εκεί σταθερά και αταλάντευτα μέχρι σήμερα που δεν είναι πια μαζί μας.

Σε ένα τόσο βαρύ αποχαιρετισμό είναι δύσκολο να περιλάβει κανείς τις λεπτομέρειες μιας ολόκληρης ζωής ενός ανθρώπου που χάθηκε τόσο ξαφνικά και τόσο πρόωρα. Ακόμα δεν ξέρουμε, ακόμα είναι στα αυτιά μας τα τελευταία τηλεφωνήματα μαζί της από την ημέρα που αρρώστησε. Ακόμα δεν ξέρουμε ποιο πρόβλημα υγείας ήταν εκείνο που καθόρισε το τέλος. Ακόμα δεν μπορουμε να πιστέψουμε ότι αποκλεισμένοι όλοι στα σπίτια μας πρέπει να κλάψουμε μόνος του ο καθένας μία συνάδελφο τόσο πολύτιμη και τόσο σύμφυτη με την «Εφ. Συν.». Απόδειξη τα χιλιάδες φύλλα που πάντα και κάθε ημέρα είχαν μέσα το δικό της, τα δικά της κείμενα και ρεπορτάζ. Πολλές φορές δύο και τρία μαζεμένα και πολλές φορές κύρια θέματα και πρωτοσέλιδα.

Ήταν χαρούμενη λίγο πριν αρρωστήσει γυρίζοντας από ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες. Είχε πάει εκεί σαν εκπρόσωπος της εφημερίδας σε μια εκδήλωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πριν φύγει έλεγε πόσο πολύ έχει κουραστεί από όλα όσα συμβαίνουν και πόσο χρειαζόταν λιγάκι να ξεφύγει.”


Η φωτογραφία που ανήρτησε η Εφημερίδα των Συντακτών -στον κύκλο η Χαρά Τζαναβάρα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης γράφει:

Η «Εφ.Συν.» πενθεί.

Μες στην τρομακτική καταχνιά των ημερών πληροφορηθήκαμε τη συγκλονιστική είδηση του ξαφνικού θανάτου της καλής συναδέλφου που επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες κάλυπτε ακούραστα το ρεπορτάζ των υπουργείων Περιβάλλοντος, Δημοσίων Εργων, Μεταφορών από τις σελίδες μας και παλιότερα της «Ελευθεροτυπίας» και του «Ριζοσπάστη». Γνώστρια του αντικειμένου όσο κανείς, ακούραστη, προσηνής, διακριτική, πραγματική κυρία, πλημμύρισε με βουβό πόνο όλους μας.

Γνώρισα τη Χαρά στην «Εφ.Συν.» Μια ξεχωριστή παρουσία, αξιοπρεπής, ευγενής, αλλά και αυστηρή όταν ήθελε. Ακαταπόνητη, αθόρυβα εργατική, συνεπής, γνώριζε σε βάθος τα πολλά και διαφορετικά θέματά της. Εντιμη και με δημοσιογραφικό ήθος. Αψογα, προσεκτικά και συγκροτημένα τα κείμενά της. Ηξερε να συνθέτει και να αναδεικνύει τα κρίσιμα, τα θετικά και τα αρνητικά. Κυριολεκτικά στυλοβάτης της εφημερίδας μας. Θα μας λείψει. Νικόλας Βουλέλης

Η ανακοίνωση του Αλέξη Χαρίτση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απώλεια της Χαράς Τζαναβάρα μας γεμίζει με θλίψη. Η δημοσιογράφος της “Ελευθεροτυπίας” παλιότερα και της “Εφημερίδας των Συντακτών” τα τελευταία χρόνια, άφησε με τη δουλειά της το δικό της ξεχωριστό στίγμα στους τομείς του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και της ενέργειας με τους οποίους ασχολήθηκε με αξιοζήλευτη αφοσίωση. Σοβαρή, αμερόληπτη και πάντα με κοινωνική ματιά στα πράγματα, η Χαρά Τζαναβάρα εργάστηκε με πλήρη σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία και ανεξαρτησία.

Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και τους συναδέλφους της».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/media/pethane-i-dimosiografos-hara-tzanabara

Η καταγγελία του Αρσένη

Σοβαρή καταγγελία για τον θάνατο της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα που έφυγε σήμερα από τη ζωή, κάνει μέσω της σελίδας του στο facebook ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Ξεκινάει την καταγγελία του με το ερώτημα: «Αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό;».

Και συνεχίζει: «Η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία. Της είχαν δώσει οδηγία να μην πάει σε νοσοκομείο, λόγω προβλήματος στην καρδιά της. Της πήγαιναν συγγενείς φαγητό με προφυλάξεις. Συνέχιζε να μην επανέρχεται, οι γιατροί του ταμείου της έλεγαν όλα καλά, να παρακολουθεί τον πυρετό. Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον. Επίσης ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τελικά η Χαρά θεωρείται θύμα του Κορονοϊού; Όχι βέβαια, αφού κανονικά δεν δέχονται καν να κάνουν νεκροψίες. Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία».

Ανακοινώσεις και δηλώσεις έγιναν από πολλούς πρώην υπουργούς και βουλευτές με την έκφραση συλλυπητηρίων για τον θάνατο της Χαράς Τζαναβάρα.