Ηλεκτροπληξία είχε υποστεί πιθανότατα η 14χρονη Ελένη πέρυσι τον Ιούνιο, όταν διακομίστηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και κατέληξε, αφού νοσηλεύτηκε επί έξι μήνες, μετά τον τραυματισμό της στο μπάνιο του σπιτιού της στον Βόλο.

Από την ηλεκτροπληξία, παρότι δεν υπήρχαν σχετικά σημάδια στο σώμα της, η 14χρονη φέρεται να είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με πληροφορίες του e-thessalia.gr.

Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να καταλήγει η ιατροδικαστική έκθεση, καθώς, όπως επισημαίνεται, το κορίτσι όταν βρισκόταν στο μπάνιο του σπιτιού της στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας Βόλου ήταν ξυπόλυτο, ενώ η βρύση έτρεχε νερό και υπήρχε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής φέρεται να διαπίστωσε και ύπαρξη πνευμονίας στην ανήλικη. Πάντως, ασφαλές συμπέρασμα δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί για την ακριβή αιτία του θανάτου της 14χρονης, διότι η ιατροδικαστική εξέταση έπρεπε να γίνει την ημέρα που είχε υποστεί την ηλεκτροπληξία.

 Η 14χρονη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο χωρίς σφυγμό

Υπενθυμίζεται ότι η 14χρονη Ελένη είχε διακομιστεί χωρίς σφυγμό, τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου 2022, στο Νοσοκομείο Βόλου, από συγγενείς της, οι οποίοι είχαν δηλώσει στους αστυνομικούς ότι είχε υποστεί ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στο μπάνιο, όπου την είχαν βρει αναίσθητη. Επί δύο ώρες οι γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή και τα κατάφεραν, με τη 14χρονη ωστόσο να παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Κατόπιν διακομίστηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου άφησε την τελευταία της πνοή τέσσερις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2022.

Στο Νοσοκομείο Βόλου η άτυχη Ελένη είχε διακομιστεί μελανιασμένη, λόγω ανακοπής καρδιάς, χωρίς αναπνοή και χωρίς σφυγμό. Η 14χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα και διασωληνωμένη στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς υπέστη βρογχοσπασμό κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου

Από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου είχε παραγγελθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που είχε ελέγξει τη μονοκατοικία της 14χρονης είχε διαπιστώσει ρευματοκλοπή και μη ύπαρξη γείωσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε βεβαιώσει στο πόρισμά του ότι ένα γυμνό καλώδιο από την κολόνα της ΔΕΗ βρισκόταν στον δρόμο και για να φτάσει στο σπίτι περνούσε από το μπάνιο. Στο ακίνητο, που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο, η εγκατάσταση του καλωδίου έγινε με ακατάλληλο τρόπο, που έθετε σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας τους διαμένοντες.

Με βάση την ιατροδικαστική έκθεση, η εισαγγελέας Πρωτοδικών θα καλέσει εκ νέου για ανωμοτί κατάθεση τον παππού της 14χρονης, με διερευνώμενα αδικήματα αυτό της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, της έκθεσης σε κίνδυνο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που διαμένουν στην ίδια οικία (δύο ακόμη εγγόνια και η γιαγιά) και της κοινώς επικίνδυνης βλάβης από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
Βόλος: Η έκθεση των γιατρών

Έκθεση γιατρών: Τραυματισμός σε μπανιέρα

Διασωληνωμένη και σε καταστολή, μετά από τραυματισμό σε μπανιέρα, νοσηλευόταν η ανήλικη, σύμφωνα με την έκθεση των γιατρών στις 4 Μαΐου 2022, όπως είχαν υποστηρίξει οι συγγενείς της. Η 14χρονη είχε διαγνωστεί με εκτεταμένο οίδημα στην εγκεφαλική περιοχή, κάτι που πιθανώς προκύπτει από αγγειακό παράγοντα που προκλήθηκε από την ανακοπή, μέρες μετά αφότου σταμάτησε η αιμορραγία και κατόπιν υποβολής σε αξονική τομογραφία.

Το κορίτσι, που διέμενε με τη μητέρα, τον πατριό της και το ετεροθαλές αδερφάκι της στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας στον Βόλο, φέρεται να έπεσε στην μπανιέρα του σπιτιού της. Η 14χρονη φέρεται να είχε υποστεί ηλεκτροπληξία από τον θερμοσίφωνα, που ήταν σε λειτουργία, την ώρα που έκανε μπάνιο.

Οι γιατροί, ωστόσο, είχαν κάνει λόγο για εισρόφηση, ενώ το κορίτσι έφερε εκδορές στο πρόσωπο και στον λαιμό, οι οποίες δεν διευκρινίστηκε πώς προκλήθηκαν.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έγινε και πραγματογνωμοσύνη ηλεκτρολόγου μηχανικού, που φέρεται να έδειξε την μη ύπαρξη γείωσης, ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές λάμβαναν ρεύμα από ένα πολύπριζο και μάλιστα ο πραγματογνώμονας είχε «χτυπηθεί» και ο ίδιος από το ρεύμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του e-thessalia.gr, στη σχετική δικογραφία έχουν προστεθεί και οι ιατρικοί φάκελοι του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε αρχικά, και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ώρες αργότερα η άτυχη Ελένη.