Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, προβαίνοντας στην απογοητευτική εκτίμηση ότι μπορεί οι νεκροί να φτάσουν τους 50.000.

Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία και μετέφερε το κλίμα που επικρατεί με την πρόβλεψη για το τι θα επακολουθήσει.

«Βρίσκομαι στο Καραχασάν, μια πόλη σε απόσταση 350 χιλιόμετρα από την Αντιόχεια, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τι υπάρχει μέσα στην περιοχή που επλήγη, η οποία είναι περίπου μια έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έχουμε άμεση αντίληψη του σεισμού και εκτιμάμε πως οι εγκλωβισμένοι είναι 80.000-90.000 με βάση τους υπολογισμούς και την καταγραφή που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή. Οι νεκροί πιθανότατα θα ανέλθουν σε 50.000», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Είναι υπολογισμοί με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Μιλάμε μόνο για την Τουρκία όμως. Έχουμε πάει και στην Αντάκια, εκεί είναι περίπου 4.000 νεκροί, είναι η άκρη του ρήγματος.

Η Αντιόχεια μέχρι το Καραχασάν είναι το επίκεντρο του σεισμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει η αποτίμηση των επιπτώσεων στα θύματα, γιατί πολλά από αυτά τα θύματα δεν θα τα βρούμε ποτέ. Είναι τεράστιες υποδομές που κατέπεσαν και είναι αδύνατο να γίνει κάποια διασωστική ενέργεια, ή οποιαδήποτε αναγνώριση.

Οι διασώσεις ήταν περίπου 100. Οι σωστικές ομάδες ήταν 10-11, οι πρώτοι ήμασταν εμείς, που στήσαμε και το επιχειρησιακό κέντρο από την Αντιόχεια. Δεν θα μπορούσαν να δράσουν οι Τούρκοι σε όλα αυτά τα μέτωπα, ήταν πάρα πολλά. Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν από του περίοικους, από τις γειτονιές».
Σε πολλές περιοχές δεν έχουν προσεγγίσει σωστικά συνεργεία, λέει ο κ. Λέκκας.

Οι 72 ώρες είναι το απώτατο σημείο που μπορεί να ζήσει κανείς κάτω από τα ερείπια

Για το πόσο ακόμα θα αναζητούν την ελπίδα στα συντρίμμια οι διασώστες, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Είμαστε στην πέμπτη ημέρα. Με βάση εξειδικευμένη έρευνα που έχουμε κάνει στο Νεπάλ, στην Ιαπωνία, στη Νέα Ζηλανδία, θεωρούμε ότι οι πρώτες 48 ώρες είναι οι κομβικές.

Οι 72 ώρες είναι το απώτατο σημείο που μπορεί να ζήσει κανείς κάτω από τα ερείπια. Για ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί δεν είναι εύκολες. Μετά τις 72 ώρες θα επιχειρούμε μόνο σε μέρη που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάποιος ζει. Και εδώ έχουμε να κάνουμε και με αξιολόγηση των πληροφοριών γιατί και οι συγγενείς θέλουν να συνεχιστούν οι έρευνες για πολλές μέρες, κάτι το οποίο είναι αποδεκτό».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε σχετικά με τα σωστικά συνεργεία: «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν προσεγγίσει καν σωστικά συνεργεία, οι συνθήκες είναι αντίξοες εδώ, μέσα στα χιόνια και το κρύο. Οι Έλληνες διασώστες ήταν οι πρώτοι που προσέγγισαν αυτές τις περιοχές και που πήγαν σε σημεία για να διασώσουν ανθρώπους».