Λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυβερνητικές πηγές έδιναν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα μπορούν να κινούνται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Όπως προκύπτει, ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, να πάνε στη δουλειά τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.

Για τους εμβολιασμένους, αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Μπλόκο» σε εστιατόρια, γυμναστήρια και γήπεδα

Απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και γυμναστήρια και γήπεδα.

Κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στο τι θα ισχύει με τα ξενοδοχεία διευκρίνισε ότι τα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με τους όρους υποδοχής τουριστών.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (5 και 12 Δεκεμβρίου), όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν σε κλειστούς χώρους (κλειστά γήπεδα, αίθουσες κ.λπ.). Πιθανότατα και εκεί θα μπορούν να ψηφίσουν με την επίδειξη rapid test και όχι μόνον εμβολιασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα, Παρασκευή, θα εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα αυτά.

Σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από τις 13/12 το πιστοποιητικό εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι έγκυρο μόνο μετά και την τρίτη δόση και εφόσον έχει παρέλθει το επτάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που έχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σημείωσε πως αν η χώρα μας είχε αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη, τότε οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ θα υποπενταπλασιάζονταν.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών θα καθίσταται άκυρο μετά το πέρας επταμήνου από τη χορήγηση δεύτερης δόσης.

«Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, αλλά και τα νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τους ανεμβολίαστους, φαίνεται πως τα ραντεβού για εμβόλιο συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση.

Το τελευταίο 24ωρο, 17.246 πραγματοποίησαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι χθες, 6.493.402 πολίτες έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Ακόμη πιο ισχυρή είναι η προσέλευση των εμβολιασμένων για την αναμνηστική δόση. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 48.867 ραντεβού, ενώ συνολικά 805.506 πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση.