Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα απολογηθεί τελικά, ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας ΑΘηνών μετά την προθεσμία που πήρε σήμερα ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου 20/2 με την κακουργηματική κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Μετά την προθεσμία, που πήρε, επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου κρατείται με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Αφού ολοκληρωθεί η απολογία του μέχρι την Πέμπτη, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι.

Είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα των βιασμών κατ` εξακολούθηση.

Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε, επισπεύσθηκε από τη δεύτερη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του για βιασμό ανηλίκου. Πρόκειται για καταγγελία που δεν έχει παραγραφεί καθώς έχουν περάσει 11 χρόνια. Η πρώτη αφορά καταγγελίες για πράξεις που έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και αρνείται τις κατηγορίες.

Πως πλησίαζε τους ανήλικους

Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του αποδίδονται απεχθείς πράξεις βιασμών και αποπλανήσεων ανηλίκων, που περιγράφονται ως εξής:

Ο ηθοποιός σύχναζε στην πλατεία δίπλα στο σπίτι του, στο Μεταξουργείο,  και «ψάρευε» ανήλικα παιδιά που είχαν όνειρα. Εκεί σύχναζαν παιδιά του Γυμνασίου, όπως ο μηνυτής που ήταν τότε 14 ετών και τον οποίο βίασε ο σκηνοθέτης, το 2010.

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης ανέπτυσσε σχέσεις μαζί τους, τους έλεγε πως ψάχνει νέα παιδιά με ταλέντο, όπως ανέφερε  ο κ. Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου που κατέθεσε μήνυση για βιασμό από τον σκηνοθέτη.

Τους έλεγε πως «η ηλικία των 14 – 15 ετών ήταν η κατάλληλη για να αναδειχτεί το ταλέντο τους, για να βγουν προς τα έξω».

Ουσιαστικά δηλαδή, τους υποσχόταν μια λαμπρή καριέρα και με αυτόν τον τρόπο τα προσέλκυε για να ικανοποιηθεί ο ίδιος αργότερα πάνω τους.

Με τον μηνυτή – πελάτη του, που ήταν ένα παιδί 14 ετών και μπορούσε εύκολα να το «χειραγωγήσει», ο κ. Βλάχος είπε, στο MEGA, ότι ο Λιγνάδης τον πήγαινε βόλτες με την μηχανή του σε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και του έλεγε πως ήταν καλύτερος. «Εγώ θα σε κάνω αστέρι» έλεγε ο σκηνοθέτης στον ανήλικο μαθητή.

Με πρόσχημα την αναζήτηση ταλέντων, αποκάλυψε ο κ Βλάχος του ζητούσε να φέρει την παρέα του στο σπίτι του. «Και όταν πήγαν όλοι μαζί, νεαρά ανήλικα παιδιά, τους πρότεινε να συνευρεθούν όλοι μαζί» , είπε ο ποινικολόγος.

Ο μηνυτής, σήμερα 25 ετών,  τότε ήταν 14 ετών και φοιτούσε στη β΄ γυμνασίου δεν προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Μετά την μήνυση η εισαγγελία εντόπισε τους μάρτυρες που επικαλέστηκε ο μηνυτής και πήρε καταθέσεις δένοντας την υπόθεση. Έτσι, πολύ γρήγορα οι εισαγγελείς έφθασαν στο σημείο που είχαν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για να ασκήσουν δίωξη και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το αδίκημα του βιασμού που δεν είχε παραγραφεί.

Όπως είπε ο κ. Βλάχος υπάρχουν και άλλα αδικήματα που έχουν παραγραφεί από τις μαρτυρίες και έχουν αναδειχθεί από τα ρεπορτάζ ότι χορηγούσε σε ανηλίκους ναρκωτικά και αλκοόλ.

Οι ποινές, που προβλέπονται

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και με βάση τις κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή, το αδίκημα είναι κακούργημα.

Επισύρει κάθειρξη 10 ετών για κάθε πράξη.

Όπως εξήγησε ο ποινικολόγος, η ελάχιστη ποινή είναι 5-10 έτη.