Με τιμητικές και συγκινητικές αναφορές στο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή, καθώς και στην ποιότητα του χαρακτήρα του,  έγινε χθες το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γιώγλου για τον σπουδαίο συνθέτη με τίτλο «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…»

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» σε μια εκδήλωση, που περιλάμβανε βιογραφική αφήγηση της συζύγου του συνθέτη Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κείμενα από τις κόρες και την αδελφή του, αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα και μια σπάνια συνέντευξη του Κουγιουμτζή στον Μίμη Πλέσσα.

Επίσης έγινε αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της δισκογραφίας του Σταύρου Κουγιουμτζή και παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις και κείμενα από συνεργάτες του στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και ανθρώπους της μουσικής δημοσιογραφίας, με αναφορά στη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τις συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού και επιλογή από δηλώσεις του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση,

Τέλος παρουσιάστηκαν κατάλογοι με τα αγαπημένα του τραγούδια, μια σειρά από «σκόρπια» κείμενά του, δημοσιεύματα και δηλώσεις που έγιναν τη μέρα που έφυγε από τη ζωή, αναλυτική δισκογραφία με όλες τις εκτελέσεις των τραγουδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του.

Η συγγραφή του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτη του 2023.

Την έκδοση προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, η σύζυγος του συνθέτη Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο τραγουδοποιός Στάθης Παχίδης.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Αιμιλία Κουγιουμτζή, ο σπουδαίος στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο Στάθης Παχίδης και ο συγγραφέας.

Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς (ΚΕΔΚΑ) υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Βερνάρδου και επταμελής Λαϊκή Ορχήστρα παρουσίασαν ένα απάνθισμα από τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Τα ερμήνευσανν ο Ανδρέας Καρακότας, ο Μανώλης Χατζημανώλης, η Δήμητρα Αντωνακούδη και η Σίσσυ Πολυδώρου (φιναλίστ του «The Voice» 2023).